Belgijski poljoprivrednici idu u prosvjed, blokirat će drugu najveću luku u zemlji

Ilustracija: EPA

Belgijski poljoprivrednici ogorčeni zbog sve većih troškova, ekološke politike Europske unije i jeftinog uvoza hrane, planiraju blokirati pristupne ceste do belgijske kontejnerske luke Zeebrugge, objavio je financijski dnevnik De Tijd.

Prosvjednici planiraju zabraniti pristup luci na Sjevernom moru, drugoj po veličini u zemlji, na najmanje 36 sati s početkom u 14,00 sati, izvijestio je De Tijd pozivajući se na organizatore i policiju, dodajući da bi blokada ceste mogla trajati do srijede navečer. "Policija je dobila informaciju o akciji u luci Zeebrugge", rekao je glasnogovornik lučkih vlasti. Rekao je da nije jasno o kakvoj je akciji riječ. 

Pretjerana birokracija, visoki troškovi goriva i nepoštena konkurencija

Poljoprivrednici su blokirali promet i blizu nizozemske granice na autocesti E19 u utorak ujutro, s konvojem traktora koji je krenuo prema lučkom gradu Antwerpenu, objavila je državna televizija RTBF. Belgijski premijer Alexander De Croo trebao bi se danas sastati s udrugama poljoprivrednika.

Poljoprivrednici diljem Europe, što uključuje Njemačku, Poljsku, Rumunjsku i Francusku, demonstrirali su posljednjih tjedana zbog, kako navode, pretjerane birokracije, visokih troškova goriva i nepoštene konkurencije koja proizlazi iz liberalne trgovinske politike Europske unije.

Belgijski prosvjedni pokret potaknut je sličnim bijesom u Francuskoj gdje su poljoprivrednici postavili blokade na desetak prometnica i ometaju promet oko Pariza, stavljajući vladu pod veliki pritisak. Belgijski poljoprivrednici blokirali su u ponedjeljak autoceste u južnoj Belgiji i parkirali traktore blizu Europskog parlamenta u Bruxellesu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.