BBC otkrio da se maloljetne izbjeglice izrabljuje u turskim tvornicama, rade odjeću za Zaru i Mango

Foto: YouTube/RT

BBC je proveo tajno istraživanje u tvornicama u Turskoj te otkrio da su sirijske izbjeglice ilegalno zaposlene u tvornicama odjeće u proizvodnji robe za Marks and Spencer, internetsku trgovinu Asos te Mango i Zaru, piše BBC.

Istraživanje je pokazalo da u nekim tvornicama rade i djeca iz Sirije. Asos je nakon naknadne inspekcije pronašao 11 Sirijaca i troje djece ispod 16 godina.

Naravno, svi spomenuti se ograđuju i tvrde da ne toleriraju eksploataciju djece te da inače prate sve što se događa u njihovim tvornicama.

Odjeća se često radi u Turskoj zbog blizine s Europom, pa je novu odjeću lako dostaviti u trgovine. S obzirom na sirijsku krizu, u zadnje vrijeme se pojavio veliki broj izbjeglica koji nemaju dozvolu za rad i zbog toga su podložni eksploataciji. Rade na crno, nezaštićeni su, imaju loše uvjete za rad i dobivaju novce preko posrednika na ulici, nešto više od jedne britanske funte (8,43 kn), što je ispod turskog minimuma.

Rade i preko 12 sati dnevno

Jedan od najmlađih radnika ima oko 15 godina. Posao mu je glačanje odjeće prije slanja u Ujedinjeno Kraljevstvo, pri čemu radi više od 12 sati po danu.

Jedan izbjeglica požalio se na loše postupanje i odbacivanje onih kojima se nešto dogodi.

Glasnogovornik Marks and Spencera izjavio je da je riječ o ozbiljnom otkriću i da je tako nešto neprihvatljivo za njegovu tvrtku koja sad nudi trajno zaposlenje za Sirijce.

Asos je, iako odbacuje odgovornost, obećao platiti sve ilegalno zaposlene izbjeglice dok ne nađu legalni posao, a djecu financijski podržavati tako da se mogu posvetiti školovanju.

U jednoj tvornici koja je povezana s Mangom i Zarom, izbjeglice su radili 12 sati na dan te bez zaštitne maske bili izloženi kemikalijama za izbjeljivanje. Mango se ogradio i tvrdi da nisu znali što se događa, a naknadna inspekcija nije potvrdila postojanje sirijskih izbjeglica te problematičnih uvjeta za rad.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.