Barišić odriješio kesu, sa 75 milijuna kuna financira kupovinu zgrade Brodomerkura

Foto: Hina

MINISTAR plagijator Pavo Barišić spreman je za upravnu zgradu Brodomerkura na Poljičkoj u Splitu izdvojiti čak 75 milijuna kuna u tri iduće godine. U zgradu bi se smjestio Filozofski fakultet koji posljednjih godina radi na čak pet lokacija u gradu te rektorat Sveučilišta. Isprva se govorilo o pomoći od 50 milijuna kuna, no ministar je odlučio odriješiti kesu i povećati svotu za dobru trećinu.

Od Grada Splita već tražili 25 milijuna kuna

Rektor Šime Anđelinović tvrdi da podrška koju je dobio Barišić u aferi oko plagiranja nema veze s ministrovom naklonosti oko realizacije ovog projekta koji je aktualan par mjeseci. 

Anđelinović je prošlog mjeseca upoznao i splitske gradske vijećnike s planovima oko zgrade Brodomerkura te zatražio da Grad Split pomogne s 25 milijuna kuna, čime bi se u potpunosti zatvorila financijska konstrukcija te oslobodili gradski prostori u Radovanovoj i na Peristilu. Za prostore rektorata u Livanjskoj navodno je zainteresiran Pravni fakultet.

Podrška ministru Barišiću stigla od HDZ-ovaca i SDP-ovaca

Barišića su u aferi s plagiranjem podržali rektor Anđelinović, istaknuti član splitskog HDZ-a, ali i njegove kolege s Filozofskog fakulteta u Splitu, dekan Aleksandar Jakir, prodekanica Marita Brčić Kuljiš, bivši dekan Josip Milat. Jakir je ljetos viđen u društvu sa Stipom Petrinom, no na kraju ipak nije prihvatio poziv da vodi njegovu listu u X. izbornoj jedinici, dok su Brčić Kuljiš i Milat članovi SDP-a pa se o njihovoj podršci raspravljalo i na stranačkim tijelima.

Anđelinović je kao domaćin, predsjednik rektorskog zbora, u petak iz petnih žila branio ministra plagijatora. Hrvatska je jednostavno premala zemlja da bi se izbjegao sukob interesa, konstatirao je Anđelinović. Tvrdi i da je Ivan Đikić u sukobu interesa jer je na katedri s kumom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.