Barack Obama: Obje strane moraju žrtvovati svoje "svete krave"

AMERIČKI predsjednik Barack Obama kazao je na današnjoj konferenciji za novinara kako još uvijek traži što veće rezove u potrošnji kao dio dogovora o podizanju limita zaduživanja. "Nastavljam raditi pritisak na kongresnike da odobre što veće rezove. Moguće je napraviti paket koji bi bio izbalansiran i u kojem bi obje strane morale pristati na žrtvovanje svojih "svetih krava", poručio je Obama.

Podsjetimo, Republikanci inzistiraju na stvaranju plana o smanjenju deficita i duga kao uvjeta da bi se pristupilo glasovanju o povećanju limita zaduživanja, tj. one količine novca koju američka vlada tehnički smije posuditi. Financijski stručnjaci su upozorili da, ukoliko se taj limit ne povisi, SAD čeka nova recesija, a globalno financijsko tržište ozbiljni poremećaji. Rok do kojeg Kongres treba odobriti povišenje limita je 2. kolovoza, piše CBS.

Obama želi dugoročni paket, Republikanci žele da Demokrati podnesu teret

Kako bi privolio Republikance da glasuju o povećanju limita, Obama svim snagama pokušava pronaći načine za uštede u proračunu. Problem je u tome što Obama želi sporazum na temelju kojeg  bi se uštedjelo četiri trilijuna dolara u razdoblju od deset godina, dok Republikanci zagovaraju manji i kratkoročniji paket. "Manji paket reformi, bliži uštedi od dva trilijuna dolara bez povišenja poreza, je jedino održivo političko rješenje", kazao je John Boehner.

"Čujem od svojih prijatelja Republikanaca kako je moralni imperativ da se ozbiljno pozabavimo smanjenjem deficita i dugova. A ja se slažem. Učinimo to, i učinimo to sad", kazao je Obama, ali uz napomenu kako neće prihvatiti manji, kratkoročni dogovor.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.