Banovina zaboravila na oštećenu spomen ploču partizanima, pogledajte kako su je popravili

Foto: Index (Spomen ploča nakon "popravka")

ČIM SE u Gradskom vijeću Splita razbuktaju strasti oko Prvog splitskog odreda, plati spomen ploča podignuta u parku Vinkovačkoj ulici. Posljednji napad zabilježen je 25-og prošlog mjeseca kada se u Banovini raspravljalo o tome da park ponese ime splitskog odreda. Ploča je istog dana udarena velikim čekićem po samoj sredini. 

Ploča popravljena nakon intervencije

Josip Milat, predsjednik udruge antifašista Grada Splita, izjavio je tada da je to posljedica istupa splitske oporbe, koju inače predvodi HDZ. Zatražio je da se ploča obnovi, a mi smo se poprilično iznenadili kada smo vidjeli da to nakon punih mjesec dana još nije napravljeno. U Banovini je očito zavladala velika siesta i ne spava se samo na odjelu obračuna plaća, već i na ostalim pozicijama.

Kontaktirali smo profesora Milata koji je smjesta nazvao Grad Split da se raspita što je s pločom i zašto još nije sanirana. Učinjeno je to dva dana nakon njegovog poziva, ali kako? Na spomen ploči, istina, više nema onog ružnog otiska velikog bata, no zato je vidljivo kako je pukla od vrha do dna po samoj sredini.

(Spomen ploča nakon što je razbijena čekićem)

"O partizanima govore kao zločincima"

Profesoru Milatu čini se kao da je obavljen loš posao prilikom montaže. Opet će nazvati i zatražiti da se popravi i to oštećenje.

"Spomen ploča borcima Prvog splitskog partizanskog odreda više je puta oštećena, gotovo redovito nakon što se na Gradskom vijeću raspravlja o spomen obilježjima koja podsjećaju na antifašističku borbu. Tada vijećnici oporbe predvođeni dužnosnicima HDZ-a i HČSP-a, ne samo da sa indignacijom odbacuju i pomisao da bi se obnovio neki spomenik antifašističkim partizanskim borcima, nego neskrivenom mržnjom govore o partizanima kao zločincima, prikazuju to kao vraćanje povijesti, vraćanje u totalitarizam, žal za Jugoslavijom, izazivanje podjela, vrijeđanje branitelja i što sve ne. Sve to daje poticaj neodgovornim i nacionalistički zaslijepljenim pojedincima na necivilizirano ponašanje", kaže profesor Milat. 

Milat: Split treba dobiti Trg žrtava fašizma

Iznio je zanimljiv prijedlog.

"Budući da je traženju spomenute gospode Gradsko vijeće udovoljilo imenovanjem ulice Prilaz žrtava komunizma i da se javno izjašnjavaju da su protiv svakog totalitarizma, i komunističkog i fašističkog, istina, ne govore i ustaškog jer to za njih i nije bio zločinački režim, uvjereni smo da će sada prihvatiti naš prijedlog koji godinama čeka u Gradskom vijeću da se jedan lokalitet u Splitu imenuje Trgom žrtava fašizma. Time će pokazati koliko su protiv podjela i s koliko iskrenosti govore da su protiv fašističkog i nacističkog totalitarizma", predložio je Milat.

(2014. ploča je išarana nakon sjednice GV-a)

Baldasar: Ne dirajte ploču...

Gradonačelnik Baldasar jučer je inače uputio apel da se ploča više ne dira. Pitanje je koliko će to pomoći prvom idućom prilikom kada se u Gradskom vijeću potegne priča o partizanima i ustašama. U svakom slučaju, najavio je kako će se ploča i dalje obnavljati.

Splitska policija još u 2013. godini

Zanimljiv odgovor dobili smo iz splitske policije. Njih smo pitali što su napravili po pitanju pronalaska počinitelja. Možda smo previše tražili, jer oni imaju evidentirano da je na ploči još oštećenje iz srpnja 2013. godine kada se prvi put potegla priča o Splitskom odredu. Profesor Milat ustvrdio nam je da je to nemoguće i ne odgovara istini, jer je to oštećenje iz 2013. godine odavno sanirano, kao i grafiti iz 2014. godine kada je Baldasar namjerio ulicu na Mejašima nazvati po Splitskom odredu. Kažu kako će o svemu izvijestiti Državno odvjetništvo.

(2015. članovi sekcije mladih antifašista su postavili na stablio ploču s napisom Park prvog splitskog partizanskog odreda)

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.