Bankrotirala zrakoplovna kompanija SkyEurope, putnici nemaju kako kućama

JEDNA od najpoznatijih srednjoeuropskih niskobudžetnih zrakoplovnih kompanija, SkyEurope Airlines, objavila je bankrot nakon sedam i pol godina poslovanja. Kompanija koja je prvi let uspostavila 13. veljače 2002. godine i koja je godišnje prevozila 3,7 milijuna putnika, na svojim je stranicama danas objavila kako su "obustavljene sve operacije kompanije".

"Molimo klijente koji su karte kupili putem kreditnih kartica da se obrate nadležnoj banci kako bi zatražili povrat novca za neiskorištene karte za letove SkyEuropeom. U slučaju da ste platili direktno SkyEuropeu, povrat novca neće biti moguć. Ako ste zrakoplovne karte rezervirali putem turističkih agencija, pokušajte prvo s njima riješiti problem. Ako ste već otputovali preko SkyEuropea ili putem nas iznajmili automobil, možete ostati u hotelu i koristiti vozilo prema ranijem dogovoru. Ipak, kući ćete se morati vratiti letom neke druge zrakoplovne kompanije, o vlastitom trošku. Također, možete kontaktirati vašeg osiguravatelja. Žao nam je zbog neugodnosti koje smo vam prouzročili", stoji u očitovanju objavljenom na stranicama SkyEuropea.

Putnike loše vijesti zatekle na aerodromima!

Kako je SkyEurope poslovanje naglo prekinuo noćas, bez ikakve prethodne najave, šokirani putnici su mahom za bankrot doznali kad su se pomoću nevažećih zrakoplovnih karata pokušali vratiti kućama.

Da je ta zrakoplovna kompanija u velikim problemima doznalo se još u lipnju ove godine, kad je objavljeno financijsko izvješće u kojem se navodilo da su u 2008. godini, u odnosu na raniju poslovnu godinu, izgubili 85,63 milijuna američkih dolara.

Sjedište SkyEuropea se nalazi u Slovačkoj, u Bratislavi, a kompanija je svoje podružnice imala otvorene i u Češkoj te Austriji. Zrakoplovi te kompanije letjeli su iz 17 europskih zemalja, na 30 destinacija.

Problemi i u hrvatskim zračnim lukama

Među putnicima SkyEuropea ima i turista koji su iz europskih zemalja stigli na ljetovanje u Hrvatsku i sad se nemaju kako vratiti svojim kućama. Nekoliko stotina putnika koji su se danas iz Dubrovnika, Splita i Zadra trebali vratiti kućama, traži alternativni način povratka.

Procjenjuje se da je u Zadru bez prijevoza ostalo stotinjak ljudi, dok ih je u Splitu čak četiri puta više. U hrvatskim zračnim lukama iz kojih je SkyEurope letio stoga se vrlo brzo stvorila gužva, ali se jednako brzo i raščistila. Strani turisti koji su zapeli u Hrvatskoj zbog bankrota kompanije nisu u zračnim lukama radili scenu, već su uglavnom kupili karte za neku drugu avionsku liniju i vratili se kućama. Gužve su se u ranim poslijepodnevnim satima razišle i gotovo svi turisti su otišli s aerodroma.

Iz zadarske zračne luke SkyEurope je imao redovne letove za Beč i Bratislavu, iz dubrovačke za Bratislavu, Budimpeštu, Košice, Krakow, London, Pariz, Prag, a iz splitske za Bratislavu, Budimpeštu, Košice, London, Pariz, Prag i Sofiju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.