Bank of America zbog rasne diskriminacije klijenata mora platiti odštetu od 355 milijuna dolara

BANK of America pristala je platiti kaznu od 355 milijuna dolara u sklopu nagodbe u sporu kćerinske firme Countrywide Financial s nebijelačkim klijentima.

Naime, Countrywide je diskriminirala crnce i Latinoamerikance kao klijente, te su im naplaćivane veće kamate nego bijelcima. Ustanovljeno je kako nije postojao niti jedan drugi kriterij osim rasnog ili nacionalnog porijekla za određivanje takvih diskriminatornih kamatnih stopa, a na taj je način oštećeno preko 200.000 klijenata.

"Ove institucije trebale bi prosuđivati na temelju kreditne sposobnosti klijenta, a ne na temelju boje njihove kože", kazao je državni pravobranitelj Eric Holder. Iz ministarstva pravosuđa kažu kako je riječ o najvećoj nagodbi ove vrste u povijesti američkog bankarstva, a vlada je najavila kako će i ona sudjelovati u isplati kompenzacija oštećenima.

Istovremeno se Bank of America ogradio od ovakve prakse, insinuirajući da nisu znali što se događa u Countrywideu. Bank of America je posrnulu banku Countrywide kupila 2008. godine za četiri milijarde dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.