Bandić za Telegraf: Moj kolega Palma je sposoban i o njemu mislim sve dobro

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

ZAGREBAČKI gradonačelnik i Uskokov optuženik Milan Bandić dao je intervju za Telegraf u kojem je govorio o susretu s Draganom Markovićem Palmom, budućnosti hrvatsko-srpskih odnosa i fontanama. U petak je Bandić zbog plućne embolije završio u bolnici, no pred kamere emisije "Licem u lice sa Ivasom" Telegraf TV-a sjeo je u utorak.

Palma je sposoban i o njemu Bandić misli sve dobro

''Niste razgovarali s čovjekom iz Hrvatske poput Milana Bandića. Nisam kontroverzan. Ja sam Milan Bandić. Ja sam svoj, imam uzora u dragom Bogu i svojoj majci. Nemam uzora u politici. I zato sam napravio to što sam napravio'', prvo je što je Bandić izjavio po pitanju svog spornog susreta s predsjednikom Skupštine grada Jagodine Draganom Markovićem Palmom, koji je inače bio politički suradnik ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana.

>> Bandić našim novcem platio oglas u kojem se ispričava zbog Arkanovog prijatelja

Nakon susreta u Zagrebu, pobunio se niz veteranskih udruga, Bandić se ponizno ispričao i tvrdio kako ''nije imao pojma tko je Dragan Marković Palma'' kojeg je osobno pozvao u Zagreb. No za emisiju Telegraf TV-a u utorak je rekao da je ''govorio istinu o događanjima devedesetih godina i da je za njega ta priča završena. Domovinski rat je završen.''

''Što se tiče mog kolege Markovića Palme, mislim da se radi o sposobnom čovjeku koji ima četiri mandata na čelu Jagodine i koji je zastupnik u Skupštini Srbije. Sve dobro mislim o njemu i ništa drugo'', zaključio je zagrebački gradonačelnik.

Bandić je također pozvao na miroljubiv ton i naglasio kako je vjernik koji voli ljude ''bez obzira na boju kože, s koliko se prstiju križaju, ili ne križaju".

''Hrvatska se veseli našim susjedima'', izjavio je Bandić

Osim odnosa Hrvatske i Srbije, rekao je i svoje mišljenje o odnosu dvaju glavnih gradova. Beograd nerijetko posjećuje i održava dobre odnose s beogradskim vlastima.

''Obišao sam i 'Beograd na vodi'. Lijepo je. Vide se pomaci u Beogradu, vidi se novi rukopis, vidi se napredak, a to je bitno. Hrvatska se veseli našim susjedima. Ne treba se ponašati u skladu s onom našom starom, ofucanom i jadnom izrekom 'ako meni crkne jedna krava, neka susjedu crknu dvije'. Nećemo tako razmišljati. To nije dobro i mudro'', prokomentirao je.

Napomenuo je da iako se zna dogoditi pokoji eksces, u pitanju su marginalne skupine. Bandić se u Beogradu osjeća dobro i tamo će ponovno doći, a kada ga je novinar upitao za savjet beogradskim kolegama, Bandić je rekao da ''nema idealnog recepta".

"Postoje samo dva zadatka javne uprave: da bude istinski servis građana i istinska logistika poduzetnicima", dodao je.

''Nemamo mi mnogo fontana'' ,tvrdi gradonačelnik

''Nemamo mi mnogo fontana, na primjer Rim ima 224 fontane, ne samo onu čuvenu Di Trevi. Oko tih fontana gradimo spomenik prvom hrvatskom predsjedniku, koji ćemo otkriti na dan njegove smrti 10. prosinca'', pohvalio se Bandić.

Usporedio ih je s Eiffelovim tornjem nad kojim su se, po njegovim riječima, Parižani zgražali dok se gradio, a sad je europski simbol.

''Sada su fontane zagrebačke, nisu više Bandićeve. Više nisu kontroverzne, više nema problema. To je kao u prašumi. Kada idete prvi, uvijek ćete dobiti po glavi, od lijane, tamo sve vreba. Ko ide iza vas, već dobije manje, ko prođe 50. put - nema problema, staza je već uhodana'', smatra Bandić.

Bandić bi volio da je položaj drugih dobar kao položaj Srba u Zagrebu

Novinara je zanimalo kakav je položaj srpske nacionalne manjine u glavnom hrvatskom gradu.

''Volio bih da je položaj Hrvata u Beogradu ili u bilo kojem glavnom gradu bivše SFRJ, kao položaj nacionalnih zajednica, pa i mojih prijatelja Srba u Zagrebu. Ni manje, ni više. Mogu mnoge razvijene metropole doći učiti od Bandića. Bez lažne skromnosti'', odgovorio je.

Osim Srba u Zagrebu, razgovarali su i o raspadu bivše države. Bandić je napomenuo kako smo u tu zajedničku državu ušli svojevoljno, ali se nismo znali razići na pravi način.

''Svatko nosi svoju istinu. Srbi nose istinu traktorčića iz Knina za Beograd, a Hrvati nose istinu Šljivančanina i ekipe u koloni iz Vukovara, gdje su se šutirale ljudske glave. I to je to. Svatko nosi svoju istinu iz Domovinskog rata i živi s njom'', smatra.

Bandić tvrdi da može biti samo gradonačelnik ili predsjednik Republike

''Ja sam istinski ljevičar. Istinski hrvatski socijaldemokrat. Plus projekt mog Zagreba, kao istinske europske metropole, koja je socijalno najosjetljivija od svih europskih metropola, dovoljno govori. To je moje djelo'', zaključio je Bandić. Kaže kako za sada ne zna hoće li se kandidirati na idućim predsjedničkim izborima, no da se može vidjeti samo na dvije funkcije - zagrebačkog gradonačelnika ili hrvatskog predsjednika. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.