SPASIO GA BRUH Bandić ide na izbore bez optužnice, evo što je sve napravio da ju izbjegne

Foto: Facebook

ZAGREBAČKI gradonačelnik Milan Bandić u utrku za gradonačelnika ući će bez optužnice.

Nakon što je sinoć završio na operaciji bruha u KB Sveti Duh, jutros nije došao na Županijski sud, na kojem je trebala biti podignuta optužnica protiv njega u slučaju "Štandovi".

Iako okrivljenik nije obavezan prisustvovati sjednici Optužnog vijeća, niti se Bandić do sada u ovom slučaju na tim sjednicama pojavljivao, osim dok je bio u istražnom zatvoru, danas su ipak njegovi odvjetnici inzistirali da on osobno prati raspravu o optužnici.

Bez optužnica za afere Štandovi i Agram

Podsjetimo, odgađanje sjednica Optužnog vijeća postala je učestala praksa u slučajevima protiv Bandića.

Tužiteljstvo ga u slučaju "Štandovi" tereti, da je sa svojim suradnikom Ivicom Lovrićem i voditeljicom Tržnica Zagreb Zdenkom Palac udruzi "U ime obitelji" priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna, ustupajući im štandove na kojima su prikupljali potpise za referendum.

Prvu optužnicu u tom slučaju optužno vijeće odbacilo je u srpnju 2015., no Vrhovni je sud u svibnju 2016. prihvatio USKOK-ovu žalbu.

Ta optužnica također čeka da ju sud potvrdi ili vrati Uskoku na doradu. Pripremno ročište već je više puta odgađano. U kolovozu prošle godine razlog je bio jer jedan od okrivljenika nije dobio sudski poziv.


Potom su razlozi bili razni, od bolesti drugo okrivljenog Ivice Lovrića koji se ispričao bolešću, iako je taj dan bio na poslu (što je Index prvi doznao).

>>ODUGOVLAČI SE PROCES PROTIV BANDIĆA Lovrić nije došao na sud, ali je bio na poslu

Razlozi otkazivanja sjednica Optužnog vijeća

Potom su Bandićevi odvjetnici Čedo Prodanović i Jadranka Sloković otkazali punomoć zagrebačkom gradonačelniku.

Kasnije je Bandić dobio odvjetnika po službenoj dužnosti kojem je odobren rok od osam dana za pripremu obrane,  međutim, on je spis sa suda dobio prekasno pa je zatražio novu odgodu.

Zatim je Bandićeva obrana zatražila izuzeće sutkinje, da bi sad razlog neodržavanja sjednice Optužnog vijeća bio bruh - kojeg je Bandić, kako je sam rekao, dobio jer je na proslavi Praznika rada dizao težak lonac s grahom.

Što se tiče druge afere imena "Agram", i u tom je slučaju Bandić izbjegao podizanje optužnice.

Scenarij je vrlo sličan kao i kod izbjegavanja podizanja optužnice u slučaju "Štandovi".

Ročišta Optužnog vijeća na Županijskom sudu u Zagrebu koje je trebalo odlučiti o optužnici protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i  još 15 suokrivljenika te dvije pravne osobe u aferi Agram stalno se odgađa.

Njega i suradnike tereti se da su Grad oštetili za 26 milijuna kuna


Podsjetimo, optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika i njegovih suradnika iz gradskih tvrtki, za navodne nezakonitosti teške preko 26 milijuna kuna, Uskok je, na više od 400 stranica, sudu predao još sredinom prosinca 2015.

No sjednice optužnih vijeća više su odgađane. Jednom je sutkinja Tanja Pavelin Borzić na prijedlog obrane nezakonitima proglasila tajno snimljene telefonske razgovore i SMS poruke prikupljene u istrazi. No, Uskok se na odluku žalio Vrhovnom sudu koji je u prosincu je zaključio da su dokazi zakoniti pa je zakazana nova sjednica optužnog vijeća.

Zatim je sjednica odgođena jer Slobodan Ljubičić, jedan od optuženih, nije primio poziv. Potom na sud nije došao jedan od optuženih - nekadašnji direktor ZET-a Ivan Tolić.

Iako optuženici prema zakonu nisu obvezni nazočiti sjednici optužnog vijeća, Tolićeva obrana je na tome inzistirala, baš kao što je i danas bio slučaj s Bandićem.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.