Aviokompanija objavila podatak koji najbolje oslikava u kakvoj krizi je ta grana

Foto: EPA-EFE

CATHAY PACIFIC, nacionalna aviokompanija Hong Konga, objavio je da je prije par dana u 24 sata prevezao samo 582 putnika, što najbolje govori u kakvoj krizi je ova grana svjetskog gospodarstva.

Brojne aviokompanije diljem svijeta su zbog koronavirusa djelomično ili potpuno prizemljile svoju flotu, a američke kompanije United, American Airlines i Delta zatražile su od federalne vlade 12 milijardi dolara pomoći kako bi spasile poslovanje.

Cathay, jedna od najboljih i najsigurnijih svjetskih kompanija, u prosjeku dnevno preveze oko 100.000 putnika, ali je zbog krize srezao broj letova za nevjerojatnih 96 posto. Isto je učinio sa sestrinskom kompanijom Cathay Dragon, a njihov low-budget prijevoznik Hong Kong Express je potpuno prizemljio flotu.

Cathay će do daljnjega operirati sa samo dva leta tjedno iz Hong Konga za London, Los Angeles, Vancouver i Sydney, a triput tjedno letjet će za Tokyo, Singapur i Manilu. Tvrtka je na neplaćeni godišnji u trajanju od najmanje tri tjedna poslala 27.000 zaposlenika. Ostalima su plaće srezane za 30, a članovima uprave za 25 posto.

Avioindustrija je upala u najtežu krizu u povijesti, a međunarodna udruga aviokompanija (IATA) objavila je prošlog tjedna da će tvrtke izgubiti oko 252 milijarde dolara, što je dvostruko više od predviđanja za najgori mogući scenarij.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.