Australska novinarka već 1000 dana zatočena u Kini. "Samo su je odveli jedno jutro"

Foto: Twitter

PRIJATELJI i obitelj australske televizijske voditeljice Cheng Lei jučer su ponovno pozvali na njezino oslobađanje iz pritvora u Kini, točno 1000 dana nakon što su je kineske vlasti zatočile pod optužbom za špijunažu. Cheng, bivša poslovna voditeljica kineske državne televizije CGTN i majka dvoje djece, optužena je za ilegalno slanje državnih tajni u inozemstvo. 

Za navedeno kazneno djelo je predviđena kazna od pet godina zatvora do doživotne robije. Australske vlasti izrazile su zabrinutost zbog sugestija analitičara da su zategnute veze između Canberre i Pekinga mogle dati poticaj za nejasni slučaj protiv nje, piše CNN.

Nisu otkriveni detalji optužbe

Cheng je ujutro 13. kolovoza 2020. išla na posao kada ju je "odvelo kinesko ministarstvo državne sigurnosti", ispričao je njezin partner Nick Coyle u pismu objavljenom u australskim novinama. "Sada, 1000 dana kasnije, još uvijek ne znamo zašto je oteta, zašto je optužena za namjerno kršenje nacionalne sigurnosti i kada bi ponovno mogla biti s nama", napisao je.

"Unatoč tome što je toliko dugo bila odvojena od obitelji, pokazala je veliku otpornost i hrabrost. Svi Australci je žele ponovno vidjeti sa svojom djecom", poručila je australska ministrica vanjskih poslova Penny Wong u objavi na Twitteru. Wong je dodala da njeno ministarstvo dijeli zabrinutost voditeljičinih prijatelja i obitelji zbog "tekućih odgoda u njezinom slučaju".

Kineske vlasti nisu otkrile detalje optužbi protiv Chenga, a promatrači su izrazili zabrinutost zbog tajnog sudskog procesa iza zatvorenih vrata. U ožujku prošle godine australskom veleposlaniku u Kini odbijen je ulazak na početak suđenja Chengu u Pekingu, što je on nazvao "duboko zabrinjavajućim".

Dva australska novinara pobjegla iz zemlje

Slučajevi vezani uz nacionalnu sigurnost obično se vode iza zatvorenih vrata u Kini. Međutim, nedostatak transparentnosti u ovom slučaju u pozadini sve lošijih odnosa između Kine i Australije potaknuo je zabrinutost analitičara da bi optužbe mogle biti politički motivirane.

Ubrzo nakon što je Cheng pritvorena, dva australska novinara koja su radila u Kini pobjegla su iz zemlje jer su ih vlasti htjele ispitati. Tako su australski mediji ostali bez ijednog novinara u Kini prvi put u gotovo 50 godina. Iako još uvijek ima nekoliko australskih novinara koji rade u Kini, svi su zaposleni u neaustralskim medijskim tvrtkama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.