Australci pronašli nove sumnjivce: Ponovno se otvara istraga o smrti Britt Lapthorne!

AUSTRALSKI senator Steve Fielding (na gornjoj fotografiji) iskoristio je godišnjicu smrti Britt Lapthorne za predstavljanje zakonskog prijedloga, nazvanog prema mladoj Australki koja je nestala u Dubrovniku, a koji bi trebao olakšati državnu proceduru u sličnim slučajevima!

Ukoliko prijedlog postane "zakon Britt Lapthorne", doći će do promjene australskog Zakona o privatnosti pa će obitelji nestalih osoba istog trena biti kontaktirane od strane odgovornih organa i uključene u istragu od prvih koraka. "Ovaj prijedlog je dizajniran kako se niti jedna obitelj više ne bi morala boriti s preprekama koje su dočekale obitelj Lapthorne kad je Britt nestala", objašnjava senator Fielding.

U skladu sa budućim zakonom, australska vlada u potpunosti će stajati na raspolaganju obiteljima nestalih osobama i izvještavati ih o svim detaljima potrage i angažmanu policije u stranim zemljama. Australska vlada još se nije službeno očitovala o prijedlogu zakona, ali lokalni mediji tvrde da će ga sasvim sigurno podržati.

"Sve manje vjerujemo dubrovačkoj policiji"

Dale i Elke Lapthorne jučer su se vratili u Dubrovnik gdje će obilježiti godišnjicu smrti svoje kćeri, a u zaljevu Boninovo dali su intervju novinaru Daily Telegrapha u kojem su se još jednom obrušili na hrvatsku policiju.

"Dubrovačkoj policiji sve manje vjerujemo nakon svakog kontakta koji smo s njima imali tijekom posljednjih 12 mjeseci. Vjerujemo da nitko neće biti izveden pred lice pravde, ali nećemo odustati od potrage za ubojicama svoje kćeri", kaže Dale Lapthorne koji ističe da je ovo najnovije putovanje posebno bitno za njihovu osobnu istragu jer sad napokon razumiju točne uvjete u kojima je Britt boravila na jugu Hrvatske: "Možemo staviti mjesto i vrijeme u pravi kontekst. To bi trebalo pomoći u rješavanju zagonetke".

Australci imaju nove dokaze i traže ponovno otvaranje istrage

Australska Federalna policija ranije je potvrdila da će tražiti ponovno otvaranje istrage o smrti Britt Lapthorne, a njeni roditelji vjeruju kako hrvatski policajci nemaju drugog izbora osim prihvatiti taj prijedlog.

"Australska policija zatražila je da se u istragu uključe dvije osobe koje ranije nisu bile ispitivane. Mislim da Hrvati nemaju drugog izbora nego to napraviti", kaže Brittin otac.

Obitelj Lapthorne planirala je jučer posjetiti klub Fuego u kojem je njihova kćer posljednji put viđena živa, ali omelo ih je olujno nevrijeme. No, od današnje posjete Boninovu nisu mogli odustati. "Gdje drugdje bi mogli biti na godišnjicu njene smrti? Da smo ostali sjediti kod kuće, imali bi osjećaj da smo je iznevjerili", zaključuju roditelji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.