Assadove snage strahuju od sve jače terorističke grupe: "ISIS-ovci su naspram njih tv-teroristi"

Screenshot: YouTube

SNAGE Assadovog režima u Siriji trenutno strahuju od terorističke grupe koja bi se mogla pokazati opasnijom i radikalnijom od ozloglašenog ISIS-a.

Pobunjenici sirijske Fronte al-Nusra predstavljaju se čvršćom i taktički zrelijom vojnom formacijom od ISIS-ovih džihadista koji su u dvije godine na području Sirije i Iraka osnovale takozvanu Islamsku državu.

Al-NUsra je na području Aleppa nanijela iznenađujuće jake udarce Iranskoj revolucionarnoj gardi te njihovim afganistanskim i iračkim saveznicima koji razuju u blizini najvećeg sirijskog grada, piše Independent.

Naročitu snagu Nusra pokazuje i na ostalim ratištima u sukobima sa snagama sirijskog režima. Jugozapadno od Aleppa Iranska revolucionarna garda je pomaknuta sa svojih pozicija oko važne međunarodna prometnice Aleppo – Hama pri čemu je izgubila 13 ljudi. Gubitke su u borbama s Nusrom pretrpjele i afganistanske postrojbe, baš kao i Iračani.

Sirijsku vladu i vojsku najviše brine to što je stotinu kadeta poginulo u bitkama oko nasellja Khan Touman, Eiees te Al-Hader. Inače, sirijska je vojska u posljednjih pet godina izgubila 62.000 vojnika.

Al-Nusra postaje jača od ISIS-a

Većina sirijskih zapovjednika na terenu tvrdi kako je Al-Nusra postala jača od ISIS-a. Jedan od njih ISIS opisuje kao "televizijske teroriste", čije snimke smaknuća mogu impresionirati samo Zapad. Nusra je dosta opasna i zbog toga što nove pošiljke oružja koja im je navodno stigla preko Katara. Prije nekoliko dana ruske snage su u raketnom napadu izgubile jedan helikopter. Raketu su ispalile upravo Nusrine postrojbe.

Primarni cilj Fronte al-Nusra, koju povezuju i s Al-Qaedom, je svrgnuti vladu Bašara al-Asada te urediti državu tako da njome vladaju izvorna islamska pravila. Taktika stvaranja popularnosti i njezinog održavanja dosta se razlikuje od taktike ISIS-a, koji svoju ideologiju nameće zahtijevajući vjernost te pravila gura provođenjem nasilja i prsile, Nusra surađuje s ostalim militantnim grupama i pritom ne pokušava nasilno nametnuti šerijat.

Osim toga, Nusra sebe predstavlja kao modernu verziju islamističkog pokreta, čime nastoje pridobiti naklonost većeg dijela stanovništva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.