Arbitraža Spaladium arene: Saslušani svjedoci banaka, za 20 dana svjedočit će Šundov i Vučetić

Foto: Google Maps

U SPLITSKOJ Hrvatskoj gospodarskoj komori održano je ročište u arbitraži za Spaladium arenu. Tužile su UniCredit bank Austria i Erste grupa, i to Grad Split za 53 milijuna eura.

Ročište je potrajalo četiri sata. Saslušani su svjedoci banaka, ljudi koji su dogovarali kreditiranje za izgradnju Spaladium arene.

Grad Split nije predložio saslušanje bivšeg gradonačelnika Kureta

Na idućem ročištu sredinom svibnja trebali bi se saslušati svjedoci Grada Splita, bivši dogradonačelnik Jure Šundov te pročelnica za financije Ljiljana Vučetić. Interesantno, nije predloženo saslušanje bivšeg gradonačelnika Ivana Kureta koji je potpisivao anekse temeljnog ugovora.

Pretpostavlja se da bi Šundov trebao svjedočiti o tome kako je za vrijeme Keruma Grad Split prestao plaćati najamninu TPN Sportskom gradu, koji je potom završio u stečaju. Kako TPN nije dobijao milijune iz gradske i državne blagajne, bankama nije vraćen kredit kojim se financirala ova promašena gradnja.

Arena uskoro na prodaju

Unatoč vrlo obilatim sredstvima kojima su financirani izvođači IGH, Konstruktor i Dalekovod, vlasnici propalog TPN-a, uz dvoranu nikada nije sagrađen poslovni toranj koji je bio uvjet rentabilnosti projekta. Sasvim očekivano, Arena je završila u stečaju i, kako stvari stoje, uskoro će se ponuditi za 400 i nešto milijuna kuna.

Grad Split prestao je plaćati ugovoreni dio pod obrazloženjem da su izvođači iskočili iz svih rokova te nisu dovršili toranj, što su bili u obavezi do konca 2011. godine.

Predstavnik Grada u arbitraži je profesor Dragan Bolanča sa Pravnog fakulteta u Splitu, predstavnik banaka profesor Davor Babić sa Pravnog fakulteta u Zagrebu, a predsjedavajući je Igor Periša, sudac Visokog trgovačkog suda. Banke zastupaju odvjetnička društva Madirazza & partneri te Gugić & Kovačić iz Zagreba, a Grad Split odvjetnik Kruno Peronja iz odvjetničkog društva Primorac i partneri.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.