Dramatičan apel iz Münchena: Ostalo je još 20 slobodnih mjesta na intenzivnoj njezi

Foto/Screenshot: EPA/Tagesschau

SITUACIJA s koronavirusom u Njemačkoj se pogoršava. Sedmodnevna incidencija novih zaraza koronom u cijeloj zemlji porasla je na više od 200. Ovo je najveća dnevna vrijednost koju je Institut Robert Koch ikad objavio od početka pandemije, javljaju njemački mediji.

Dolaze i upozorenja da su odjeli intenzivne njege pod velikim pritiskom.

Iskorištenost jedinica intenzivne njege u Njemačkoj ponovo je dosegla kritičnu razinu, upozorio je u razgovoru za Tagesschau liječnik Uwe Janssens iz Njemačkog interdisciplinarnog udruženja za intenzivnu i hitnu medicinu (DIVI) . 

U Njemačkoj oko 2300 pacijenata s covidom-19 na intenzivnoj njezi

"Slobodni kreveti za intenzivnu njegu su rijetki", rekao je Janssens i dodao: "Na primjer, samo 20 kreveta intenzivne njege bilo je slobodno u cijelom Münchenu u večernjim satima ove subote. To jednostavno nije dovoljno i hitno se moramo pozabaviti tim." 

Ukupno je u jedinicama intenzivne njege diljem zemlje trenutno gotovo 2300 pacijenata s covidom-19.

Situacija je drugačija nego prije godinu dana, upozorio je Janssens istaknuvši da je medicinsko osoblje umorno i iscrpljeno, pri kraju snaga. 

Gubitak medicinskog osoblja

"Zapravo smo izgubili medicinsko osoblje u posljednjih nekoliko mjeseci. To stavlja cijeli sustav pod još veći pritisak. Novčani bonus za medicinsko osoblje ne bi tu bio od velike koristi. Hitno treba nešto učiniti za cjelokupnu struku njege u izvanbolničkoj i bolničkoj njezi - a posebno za intenzivnu skrb", upozorio je ovaj stručnjak.

"Veliki broj pacijenata s covidom u jedinicama intenzivne njege sada znači da se planirane operacije moraju ponovo odgoditi", nastavio je Janssens. 

U intenzivnoj medicini uvijek postoji hitna potreba za deset do 15 posto slobodnih kreveta jer osim covida-19 postoje i druge hitne situacije, kao što su akutno zatajenje srca, srčani udari ili nesreće. 

"Većina teško bolesnih nije cijepljena"

Janssens je rekao da se susreće s raširenom predrasudom da težak oblik covida-19 pogađa starije osobe, ali nešto manje od 50 posto pacijenata zaraženih koronom u jedinicama intenzivne njege mlađe je od 60 godina, što nije bio slučaj u prošlim valovima. "Mnogi pacijenti imaju 30 ili 40 godina - s dramatičnim tijekom bolesti. Većina teško bolesnih u ovoj dobi nije cijepljena. Smrtnost je preko 50 posto, osobito među mlađima. Zato apeliram da se cijepimo", rekao je Janssens. 

Cijepljenje u više od 90 posto slučajeva zaraze štiti od ozbiljnog tijeka bolesti, dodaje ovaj liječnik.

Janssens je uvjeren da su društvene mreže i lažne vijesti mnoge ljude navele na odbijanje cijepljenja. 

"Često je iracionalno ono što se ondje predstavlja. Moramo pokušati uvjeriti ljude da su strahovi neutemeljeni", smatra Janssens, koji je inače protiv obveznog cijepljenja u zdravstvu. 
 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.