Američka policija pustila ljevičare i desničare da se obračunaju, pogledajte snimke

U AMERIČKOM gradu Portlandu, Oregon, preko vikenda je došlo do još jednog velikog okršaja između radikalno ljevičarskih i antirasističkih prosvjednika s jedne strane te krajnje desnih prosvjednika s druge.

Naime, u subotu poslijepodne je u Portland došla skupina od više od stotina krajnje desnih prosvjednika, pripadnika pokreta Proud Boys, Patriot Prayer i raznih desničarskih milicija, odnosno naoružanih skupina koje se predstavljaju kao brana državnoj tiraniji, ali trenutno uglavnom zdušno podržavaju predsjednika Donalda Trumpa.

Tamo su došli održati prosvjed solidarnosti s policijom, koja se već više od 80 dana sukobljava s nasilnim pripadnicima pokreta Antifa i Black Lives Matter (Crni životi vrijede), koji pak prosvjeduju protiv policijske brutalnosti i rasizma, potaknuti ubojstvom Afroamerikanca Georgea Floyda krajem svibnja. Desničarski prosvjed je nazvan "Back the Blue" (Podržimo plavce). 

>>UZNEMIRUJUĆE Kaos u Portlandu: Prosvjednici krvnički pretukli prolaznika

Obje strane došle spremne za ulični rat

Naravno, dvije skupine su se na ulicama Portlanda suočile, a uskoro i nasilno sukobile. A iz snimki je već na prvi pogled jasno da su obje strane bile itekako pripremljene za borbu: na "bojno polje" su došli naoružani štitovima, kacigama, palicama, pirotehnikom, puškama za paintball, suzavcem u spreju, plinskim maskama za zaštitu od suzavca s druge strane i ostalom uobičajenom opremom za ovakve obračune. 

I dok su Antifa, odnosno BLM ponijeli i na drugu stranu bacali kamenje i boce, pa čak i kondome napunjene kemikalijama, neki od pripadnika takozvane alternativne desnice i milicija ponijeli su i prave puške i pištolje. Srećom, nisu otvorili vatru, kao što se dogodilo na manjem desničarskom prosvjedu u istom gradu prije tjedan dana, i nije bilo mrtvih. 

Ipak, desničarski aktivist snimljen je kako, nakon puške za paintball, vadi i pravi pištolj i drži ga uperenog prema ljevičarskim prosvjednicima. 

Neki od desničarskih prosvjednika nosili su na štitovima natpise podrške Trumpu, ali i slogane povezane s bizarnom teorijom zavjere Qanon, čiji pobornici bez ikakvih dokaza vjeruju da se Trump bori protiv međunarodne mreže pedofila, sotonista i kanibala povezane s njegovim političkim protivnicima. 

Policija se nije miješala, kažu da su imali premalo ljudi

Ulična bitka desničara i ljevičara trajala je više od dva sata, javlja Washington Post, a najmanje jedna je osoba pogođena i ozlijeđena pirotehničkim sredstvom.

Unatoč tome, policija Portlanda nije intervenirala da zaustavi nasilni obračun, iako je incident zadovoljavao kriterije za proglašenje nereda (eng. riot). Policija je u priopćenju objasnila da je imala premalo ljudi na mjestu događaja i da je procijenila da je preopasno intervenirati u takvoj situaciji jer bi se policajci mogli naći na meti sukobljenih prosvjednika. 

>>Što je zapravo Antifa?

"Članovi Policijskog odjela Portlanda (PPB) bili su fokus više od 80 dana nasilnih akcija usmjerenih prema policiji, što je ozbiljan faktor pri odlučivanju jesu li policijski resursi potrebni da bi se uplelo između dvije skupine pojedinaca koje su se dobrovoljno fizički sukobljavale na kraće vrijeme. Iako je aktivnost grupe zadovoljavala definiciju nereda, PPB nije proglasio nerede jer nije bilo adekvatnih policijskih resursa da bi se odgovorilo na takvo proglašenje", objasnila je policija u priopćenju.

Zanimljivo, policija je proglasila nerede više puta kad su prosvjednici iz pokreta Antifa i Black Lives Matter napadali policijsku postaju, sudnicu i drugu državnu imovinu proteklih tjedana u Portlandu. 

U svakom slučaju, ovo je bio posljednji u nizu nasilnih obračuna krajnjih ljevičara i desničara u Portlandu, koji je poznat po svojoj aktivnoj anarhističkoj i socijalističkoj sceni, od 2017. do danas. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.