Ante Sanader dao 250.000 kuna kako bi Mirjani Sanader obnovio školu u kojoj nema đaka!

SPLITSKO-DALMATINSKA županija na čelu s Antom Sanaderom financirala je sa 250 tisuća kuna sanaciju škole u Gardunu kod Trilja, koja služi arheolozima Mirjane Sanader, premda đaka i nastave tamo nema od 2002. godine!

Ante Sanader o Mirjani Sanader bez komentara

Župan Sanader u tolikoj mjeri ne vidi da se radi o ikakvom problemu da na Indexov upit o financiranju škole za Mirjanu Sanader nije htio ni odgovoriti.

Davor Hrgović, ravnatelj Osnovne škole Trilj, pod čiju nadležnost spada i područna škola u Gardunu, kaže kako samo može biti zahvalan županu Sanaderu i supruzi bivšeg premijera.

"Vjerojatno se i ona svojim autoritetom založila da nam prokopaju tri kilometra cijevi za vodu do škole. Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu od 2002. godine korisnik je prostora, škola im je iznajmljena. Uložili su znatna sredstva u obnovu zgrade, kojoj se urušio strop, premda je izgrađena 1981. godine", kaže Hrgović.

Đaci u školi moguće tek dogodine

Potrebe lokalne zajednice tijekom obilaska terena prepoznao je Zdravko Omrčen, županijski pročelnik za prosvjetu. "Pitao me, što mislite s tim? Šteta da propada... Ja sam ga zamolio, Županija se odazvala. Istina, sad tamo nema đaka, ali 2011. godine mogli bi upisati sedam prvašića, normalno, ukoliko se njihovi roditelji slože. Škola je sada sasvim funkcionalna, u njoj održavamo terensku nastavu, služi kao izborno mjesto", kaže Hrgović.

Spojili ugodno s korisnim

Pročelnik Omrčen demantira da politika i Mirjana Sanader imaju ikakve veze sa županijskim ulaganjem. "To je školski objekt, a ne objekt Odsjeka za arheologiju ili Mirjane Sanader. Mi smo jednostavno spojili ugodno s korisnim. Godišnje ulažemo milijune u spas područnih škola. Ima ih 150 u županiji. A arheologiju svakako podržavamo", kaže Omrčen.

"Imali smo dva izbora. Ili pustiti objekt da propadne ili da ga obnovimo. A nije se radilo o nekom velikom ulaganju. Najlakše je reći brigo moja pređi na drugog", zaključio je Omrčen.

Hrvatske autoceste s pola milijarde kuna financirale arheološke iskopine Mirjane Sanader

Supruga bivšeg premijera je, ispada ovih dana, dobrim dijelom zaslužna za generiranje ogromnih proračunskih rupa. Otkriće da joj je župan Sanader dao 250.000 kuna za financiranje obnove škole koju gotovo nitko i ne koristi, dolazi samo dan nakon što se u medijima pojavila priča o astronomskim iznosima koje su Hrvatske autoceste morale isplaćivati za arheološka istraživanja.

> Biškupić: Mirjana Sanader nije se obogatila na arheološkim istraživanjima

Od 2003. godine do danas HAC je na arheologiju potrošio više od pola milijarde kuna, što znači da je Mirjana Sanader provodila svojevrsni arheološki reket, s obzirom na to da su tvrtke koje rade na velikim infrastrukturnim projektima morale izdvajati višemilijunske iznose za arheološka istraživanja kako bi uopće dobile dozvolu! Mirjani Sanader u tome je asistiralo i Ministarstvo kulture s obzirom na to da je upravo Božo Biškupić s danas pritvorenim šefom Uprave HAC-a Juricom Prskalom 30. lipnja prošle godine potpisao dva ugovora, prema kojima HAC za arheologiju do kraja ove godine mora izdvojiti 103 milijuna kuna.

Vrlo je zanimljivo kako je arheologija naglo dobila na cijeni upravo nakon što je Ivo Sanader postao premijer. Do 2004. je HAC za arheološka nalazišta po kilometru autoceste plaćao 26.686 kuna, a potom su ti troškovi skočili na 505.683 kune. Božidar Kalmeta o svemu ovome, po običaju, nema pojma, ali je zatražio istragu. Cijelu situaciju najbolje je komentirao nezavisni saborski zastupnik Dragutin Lesar: "Što je gospođa Sanader tražila u arheološkim iskopinama? Pa valjda mrtve birače HDZ-a".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.