Anketa: Trećina Amerikanaca se ne bi cijepila protiv korone, rekli čega se plaše

Foto: Epa

TREĆINA Amerikanaca je rekla kako se ne bi cijepila protiv covida-19 u slučaju da je cjepivo sada dostupno, pokazala je najnovija anketa koju je provela tvrtka Ipsos MORI za Svjetski ekonomski forum.

33% ispitanika u SAD-u reklo je da se "donekle ne slaže" ili "apsolutno ne slaže" s izjavom postavljenom u anketi - da postoji cjepivo protiv covida-19, cijepio bih se.

Nešto više od dvije trećine je navelo kako bi primili cjepivo, piše Business Insider.

Najviše se boje nuspojava

Ovi nalazi kompanije Ipsos MORI uglavnom su u skladu s prethodnim anketama koje su provele tvrtke Marist Poll i Gallup, a koje su otkrile da se 35% Amerikanaca ne bi cijepilo protiv koronavirusa u slučaju da je cjepivo dostupno.

Razlog koji Amerikanci najviše navode protiv cijepljenja jest strah od mogućih nuspojava (60%). Više od trećine (37%) izjavilo je da ne vjeruje da će ono biti učinkovito, dok je petina (20%) rekla da je općenito protiv cijepljenja.

Rusi najviše skeptični prema cijepljenju

Ipsos MORI je također ustanovio da su prema cijepljenju, od 27 anketiranih zemalja, najviše skeptični Rusi.

46% ispitanika u Rusiji izjavilo je da ne bi primilo cjepivo. Ruski predsjednik Vladimir Putin prošlog je mjeseca rekao da je zemlja razvila učinkovito cjepivo protiv covida-19 koje će uskoro krenuti u masovnu proizvodnju.

Najviše skloni cijepljenu bili su Kinezi. Samo 3% kineskih ispitanika izjavilo je da se ne bi cijepilo.

Sličan stav su imali i Britanci. 85% britanskih ispitanika reklo je da bi se cijepilo u slučaju da je sada dostupno cjepivo, dok ih je samo 15% reklo da ne bi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.