Anketa: Michelle Obama ima puno više šansi od Bidena da pobijedi Trumpa na izborima

Foto: EPA

U slučaju da Joe Biden odustane od predsjedničke kandidature nakon katastrofalnog nastupa u prošlotjednoj debati s Donaldom Trumpom, bivša prva dama Michelle Obama jedina je moguća kandidatkinja demokrata koja bi po anketama porazila Trumpa, pokazalo je istraživanje Ipsosa.

Michelle Obama također je na vrhu ljestvice naklonosti među registriranim biračima, a Trump i Biden zaostaju za njom za više od 10 postotnih bodova. Na pitanje trebaju li Trump ili Biden odustati od kandidature nakon debate, gotovo troje od petero ispitanika slaže se da bi se Biden trebao povući, a nešto manje od polovine reklo je isto za Trumpa.

Trump i Biden ostaju izjednačeni među registriranim biračima za predsjedničke izbore u studenom. U drugim hipotetskim dvobojima demokrata protiv Trumpa samo je Michelle Obama bolja od Trumpa među registriranim biračima.

Obama jedina koju u anketi birači doživljaju pozitivno

Na pitanje za koga bi glasali na predsjedničkim izborima u studenom, 40% registriranih birača glasalo bi za Bidena, a 40% za Trumpa. Ovakav odnos zapravo je postojan od kraja svibnja 2024., kada je 41% njih bilo za Bidena, a 39% za Trumpa.

Na pitanje o mogućim kandidatima demokrata protiv Trumpa, 50% registriranih birača kaže da bi glasalo za Michelle Obamu, a samo 39% za Trumpa.

Svi drugi mogući demokratski kandidati imaju ili slične ili lošije rezultate od Bidena protiv Trumpa. Potpredsjednica Kamala Harris osvaja 42% registriranih birača u odnosu na Trumpovih 43%. Guverner Kalifornije Gavin Newsom osvaja 39% registriranih birača u odnosu na Trumpovih 42%. Svi ostali demokratski kandidati imaju između 34% do 39% potencijalnih glasova među registriranim biračima.

Michelle Obama također jedina od svih ponuđenih kandidata u anketi uživa pozitivno mišljenje više od polovine ispitanih. Za 55 posto ispitanih Obama je pozitivna političarka.

Ipak, treba napomenuti kako je bivša prva dama nekoliko puta jasno rekla da se ne namjerava kandidirati na izborima, a ranije je posao predsjednika nazvala stresnim i iscrpljujućim te nečim što "ne bi željela priuštiti samoj sebi".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.