ANKETA Podržavate li Plenkovićevu ideju da necijepljeni ne mogu dobiti potporu?

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

CIJEPLJENJE će biti uvjet za dobivanje potpore za očuvanje radnih mjesta, najavili su u četvrtak premijer Andrej Plenković i ministar rada Josip Aladrović.

Na pitanje hoće li cijepljenje biti uvjet za dobivanje potpora premijer Plenković je na presici nakon vlade odgovorio: "Da, nastojat ćemo to povezati."

"Mislim da moramo povezati te dvije stvari. Ne možemo očekivati dobivanje potpora, a ne dati ni minimalan doprinos zdravstvenoj sigurnosti", rekao je premijer.

Smatra da bi bilo fer da se korisnici potpora za očuvanje radnih mjesta cijepe i tako pridonesu zdravstvenoj sigurnosti u situaciji u kojoj je država osigurala dovoljno cjepiva i poduprla gospodarstvo izdašnim potporama.

Najavio je da će mjere donijeti Hrvatski zavod za zapošljavanje kako bi se, kako je rekao, povezala ta dva procesa, tj. cijepljenje i dobivanje potpora.

 

Napomenuo je da nije slučajno vlada danas odlučila donirati 310 tisuća doza susjednim zemljama te da imamo milijun i 300 tisuća neutrošenih doza cjepiva.

Premijer se nada da jesen neće donijeti epidemiološku situaciju u kojoj bi morale biti vraćene horizontalne potpore.

Ministar rada Josip Aladrović je pak rekao da trenutno gotovo svi sektori mogu raditi neograničeno, pa horizontalne potpore koje znače da svi dobivaju jednako nisu potrebne jer je tržište rada stabilizirano.

 

"Horizontalne mjere zamjenjujemo ciljanima, za određene sektore", rekao je Aladrović.

Epidemiološka i ekonomska kriza po njegovim riječima su povezane: što je veći broj cijepljenih, to su posljedice za ekonomiju manje.

"Jedan od vidova takve ekonomske veze je upravo da stimuliramo ljude da se cijepe... i da povežemo epidemiološke i ekonomske mjere", dodao je.

Po njegovim riječima, ekonomski više ne možemo podnositi štete zbog toga što pojedinci i dio građana odbijaju cijepljenje.

Kaže i da neće biti elemenata prisile i obveze cijepljenja, nego se želi stimulirati društveno odgovorne u postupku cijepljenja da mogu ekonomski bolje proći kroz krizu.

Stižu reakcije

Na ovu neočekivanu najavu među prvima su se javili iz Mosta.

"Hrvatska je zaglavila s ogromnom količinom od više od 300 000 doza cjepiva viška zbog loših poteza ove vlade i serije komunikacijskih propusta. Most se protivi tome da bezglavu epidemijsku politiku Vlade spašavaju poduzetnici koje se ucjenom prisiljava na cijepljenje", piše Most.

Oglasio se i SDP.

"U Hrvatskoj je obvezno cijepljenje moguće, ali se obveza cijepljenja prvo utvrđuje Zakonom o zaštiti pučanstva, a onda precizno uređuje i razrađuje Pravilnikom o imunizaciji i Programom obveznog cijepljenja", piše šef SDP-a Peđa Grbin na Fejsu.

"Obveznost cijepljenja ne može se nametati na drugi način, a pogotovo ne tako da se potpore poduzetnicima vezuju uz cijepljenje.

Evidentno je da kampanja cijepljenja, koja se svela na bedžiće na HRT-u ne funkcionira, a da je Vladin plan cijepljenja doživio neuspjeh. Za to ne mogu odgovarati radnici niti poduzetnici", dodaje.

"Zato pozivam Vladu i Plenkovića da ne čine ovo što su danas predložili.
Ako želite uvesti obvezno cijepljenje, mijenjajte zakon.
Ako želite cijepljenje povezati s nekim beneficijama, onda odredite jasne kriterije, definirajte tko će ih nadzirati i omogućite ih svima.
Ovako ćete, još jednom, napraviti jedno veliko ništa", piše Grbin.

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.