ANALIZA Što se krije iza stečaja najveće agencije koja je nekad bila Todorićeva?

Foto: FAH, Pixsell/Marko Prpić

NAJVEĆA hrvatska agencija za zakup i planiranje medija Unex koja je svojevremeno bila u Agrokorovu suvlasništvu, podnijela je sudu zahtjev za stečaj obiju svojih tvrtki: Unex medije i Unex grupe.

>>NOVA TODORIĆEVA ŽRTVA Vodeća marketinška agencija zatražila stečaj

>>Zbog Onura i Šeherezade država kaznila Todorićevu agenciju

To je nakon AWT-a drugi Agrokorov dobavljač koji je zatražio stečaj, što je posljedica krize u toj kompaniji. Unex su potopile regresne mjenice kojima ih je plaćala Todorićeva tvrtka za poslove zakupljivanja medijskog reklamnog prostora. Nakon aktiviranja Lex Agrokora, faktoring kuće kojima je Unex prodavao regresne mjenice, ponajviše Raiffeisen Factoring i Erste Factoring, aktivirale su mjenice i zapravo ih otjerale u nelikvidnost.

Plan obitelji Šumanovac: Otpisati dugove i nastaviti poslovati

Pregledali smo dokumentaciju koju su podnijeli sudu koja nam je ponovo ukazala na sve probleme predstečajnih postupaka, u kojima tvrtke istih vlasnika prijavljuju potraživanja jedna drugoj i tako pokušavaju izboriti što bolju poziciju u preglasavanju na štetu drugih vjerovnika.


Andrea Šumanovac

Plan koji su predložili čini se prilično povoljan za nastavak poslovanja Andreje i Eduarda Kleina Šumanovca – oni bi očistili Unex od značajnog dijela dugova i ostali vlasnici. Dobro bi prošla i PBZ banka koja ima razlučna prava, dobavljači kao što su Zaba, NovaTV, RTL i HRT ostali bi bez čak 70 posto potraživanja, dok bi vlasnici regresnih mjenica naplatili tek 10% iznosa.

Krenimo sa značajnijom tvrtkom Unex media koja je u stopostotnom vlasništvu Unex grupe koju u jednakom omjeru drže Andrea i Eduard Klein Šumanovac. Godinama im je Agrokor, najveći hrvatski oglašivač, bio najznačajniji klijent, a do 2012. i suvlasnik. U nadzornom odboru tvrtke sjedili su Iva Balent i Ante Todorić i slovili su kao Todorićeva agencija, iako je formalno on držao polovicu njena vlasništva.

Lanjski prihod iznad 300 milijuna kuna, potopio ih slom Agrokora


Osvajali su nagrade za najuspješniju agenciju i uz Agrokorovo zaleđe samo nizali klijente kao što su Ina, Dukat, Hrvatska pošta, Belupo, Generali, Citroen, PBZ, Plodine, Podravka... Lanjski godišnji prihod tvrtke Unex media iznosio je čak 303,8 milijuna kuna, dok su do kraja svibnja ove godine imali prihod od 88,5 milijuna kuna. Zadnji dan u svibnju bili su u gubitku 12 milijuna kuna.

"U ovom trenutku pad prometa uvjetovan je primarno smanjenjem investicija koncerna Agrokor i povezanih društava, ali i drugih bitnih klijenata agencije koji su i dobavljači koncerna Agrokor", naveli su u prijedlogu za otvaranje predstečaja i napomenuli da imaju značajna nenaplativa potraživanja prema Agrokoru, aktivirane regresne mjenice i kredite koje ne mogu plaćati, što je uzrokovalo nelikvidnost. Manjak likvidnih sredstava na dan 31. 5. 2017. godine prema bilančnim pozicijama iznosi 37,5 milijuna kuna.

Obaveze Unex medije iznose 303,7 milijuna kuna: dobavljačima duguju 124,8 milijuna kuna (redovne tražbine), za regresne mjenice dužni su 135,1 milijuna kuna i još PBZ-u koji ima razlučna, prioritetna prava na nekretninu, duguju 45,6 milijuna kuna.

Plan: Zaba, NovaTV i HRT ostaju bez 70 posto potraživanja

Kakav im je plan? Redovna potraživanja svojih poslovnih partnera žele otpisati u visokom iznosu od čak 70 posto. Pobrojali smo najznačajnije vjerovnike u toj kategoriji: Nova TV (33,6 mil. kuna), Agrokor (26 mil. kuna), Zaba (20 mil. kuna), HRT (10,8 mil. kuna), Zagreb plakat (6,4 mil. kuna), Tisak (6,3 mil. kuna), 24sata (2,4 mil. kuna), Hanza media (0,9 mil. kuna) i drugi. Njima bi Unex media platila samo trećinu potraživanja kroz 48 mjeseci uz 12 mjeseci počeka.

U drugoj su grupi regresna potraživanja za koja predlažu da ih plati glavni dužnik, odnosno Agrokor. Kao alternativu nude plaćanje tek 10 posto od svake iskazane tražbine, a tako bi Erste Factoring umjesto 49 milijuna kuna dobio tek 4,9 milijuna kuna, i to kroz dvije godine nakon jedne godine počeka. Raiffeisen bi umjesto 30 milijuna naplatio tek 3 milijuna kuna.


No ono što je posebno zanimljivo je to da se u kategoriji regresnih potraživanja našla i tvrtka majka Unex grupa, kojoj Unex media duguje 54 milijuna kuna, što iznosi 35 posto regresnih dugova i oko 20 posto ukupnih dugova. Očito da se Unex htio pozicionirati kao jedan od glavnih vjerovnika i što bolje podržati plan, prema kojemu bi značajno umanjio obaveze ostalim dobavljačima i vlasnicima mjenica.

S manjim iznosom od 55.000 kuna među vlasnicima regresnih mjenica našla se i državna Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Poslali smo upit kako su došli do mjenica? "Unex media javila se na naš postupak javne nabave za zakup u medijima, dobili smo bianco zadužnice na 5.000 i 50.000 kuna koje nismo aktivirali. Mjenice smo dobili kao garanciju za dobro izvršenje posla prilikom sklapanja ugovora za usluge oglašavanja", odgovori su Indexu. 

Preko povezanih tvrtki Unex grupa drži 70 posto potraživanja dobavljača

Jedini Unexov poslovni partner koji bi se u cijelosti naplatio je PBZ banka koja bi se zahvaljujući osiguranju namirila prodajom imovine. Među dužnicima Unex medije ističe se Konzum, s 40 milijuna kuna, no sam Agrokor duguje 12 milijuna kuna, a njegove tvrtke još 3,8 milijuna kuna.

Prioritetna potraživanja od 604.000 kuna odnosi se na 50 zaposlenika Unex medije koji će u cijelosti biti podmireni, a planira se smanjenje njihova broja. Iz dokumenata je vidljivo da je tvrtka izdašno plaćala vodeće ljude, direktorica je imala plaću 21.000 kuna, a još je nekoliko ljudi imalo plaću malo manju od njene. Još je više zarađivala direktorica Unex grupe i suvlasnica tvrtka Andrea Šumanovac, njezina je neto plaća iznosila 25.881 kunu. I Unex grupa tvrdi da će isplatiti sve svoje zaposlenik prioritetno, sukladno zakonu.

U zahtjevu za stečaj Unex grupe vidljivo je da dobavljačima duguju 8,2 milijuna kuna, od čega se 5,2 milijuna kuna odnosi na Unex mediju, a 795.000 kuna na Eduarda Kleina Šumanovca. Nije protuzakonito ni neuobičajeno da tvrtka duguje vlasniku ili povezanoj tvrtki, no u slučaju predstečajne nagodbe, takve stavke ostavljaju gorak okus jer to znači da Unex grupa drže preko 70 posto glasova svih dobavljača i da će lako izboriti plan prema kojima će se drugim dobavljačima otpisati golemih 70 posto njihovih potraživanja.

U 21. stoljeću Todorić ih je plaćao mjenicama

Vlasnicima regresnih mjenica Unex grupa duguje 104,1 milijun kuna: Raiffeisen Factoringu 30 milijuna kuna, Erste Factoringu 24 milijuna kuna i tvrtki kćeri Unex mediji - 50 milijuna kuna. Dakle i u ovoj tvrtki Unex se pozicionirao u grupi regresnih vjerovnika s gotovo polovicom posto glasova. 

Ne znamo na koji se period odnosilo plaćanje mjenicama, no zbrojimo li iznos koji obje Unexove tvrtke (kad izbacimo tvrtku majku i kćer) duguju faktoring kućama po mjenicama, dobijemo 160 milijuna kuna. Iz toga bi se dalo zaključiti da im je pola njihova godišnjeg prihoda Todorić plaćao u mjenicama, što je u 21. stoljeću izvan hrvatske ekonomije zasigurno svjetski kuriozitet. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.