Amerikanka pritvorena u Saudijskoj Arabiji: "Ne putujte tamo, žele mi uzeti dijete"

Foto: AFP/Profimedia

AMERIKANKA je uhićena u Saudijskoj Arabiji nakon što je na Twitteru napisala da su ona i njezina kći namamljene u tu zemlju i tamo zarobljene od 2019. godine. Carly Morris (34) je prije tri godine otputovala u Saudijsku Arabiju kako bi njezina osmogodišnja kći upoznala svog djeda po ocu. No tamo se uplela u stroge zakone o muškom skrbništvu i borbu svog supruga da kćer zadrži u zemlji.

Morrisina majka, Denise White, rekla je da je Morris odlučila otići na kratki odmor u Saudijsku Arabiju kako bi njezina kći mogla provesti vrijeme s obitelji njenog oca. Morris se razvela od oca svoje kćeri koji je Saudijac, a bivši par se upoznao dok je on živio u SAD-u. On je, tvrdi White u intervjuu za The Guardian, njoj i kćeri po dolasku oduzeo putovnice.

Američki dužnosnici potvrdili su u utorak za Associated Press da je Morris, koja je porijeklom iz Kalifornije, pritvorena. "Naše veleposlanstvo u Rijadu vrlo je angažirano na ovom slučaju i vrlo pažljivo prati situaciju", kazao je glasnogovornik Ned Price.

Nije jedina

Morris je privedena nakon što je u nedjelju došla u ured javnog tužitelja pod optužbom da je "remetila javni red", doznaje The Guardian. Radilo se o njenoj objavi na Twitteru u kojoj je upozorila druge žene i djecu da ne posjećuju Saudijsku Arabiju. Između ostalog je napisala da su ona i njezina kći zatočene "protiv njihove volje" u hotelu pod "ekstremnim i strašnim okolnostima", gdje su suočene s "produljenom društvenom izolacijom" od 2019.

Nakon što je Morris pritvorena, nije poznato gdje je odvedena njezina kći koja je također američka državljanka. Saudijsko veleposlanstvo u Washingtonu i Ministarstvo vanjskih poslova nisu htjeli odgovoriti na mail Associated Pressa u kojem ih se traži komentar.

Aktivisti za ljudska prava iz Inicijative za slobodu, koji su pratili Morrisin slučaj, izvijestili su da je ona treća Amerikanka koja je zadržana u pritvoru u Saudijskoj Arabiji.

"Morrisino pritvaranje znači da su sada poznata tri američka državljana iza rešetaka u Saudijskoj Arabiji, što je još jedan znak da Saudijska Arabija jednostavno ne cijeni SAD kao saveznika", rekla je Allison McManus, direktorica istraživanja Freedom Initiative.

"Prije nego što čujemo više o saudijskom strateškom partnerstvu, moramo vidjeti kraj zlostavljanja američkih građana. Moramo vidjeti kraj zlostavljanja žena i djece čiji je jedini zločin njihov spol."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.