Američkim obavještajcima preporučeno da šute o ulozi u ukrajinskim vojnim pobjedama

Foto: Twitter

BIVŠI američki obavještajci savjetuju svojim nasljednicima da zašute i prestanu se hvaliti svojom ulogom u vojnim uspjesima Ukrajine.

Dvije su se priče pojavile u dva dana u američkim medijima ovog tjedna, citirajući neimenovane dužnosnike koji su rekli kako je američka obavještajna služba imala ključnu ulogu u pogibijama ruskih generala na bojnom polju i u potapanju zapovjedne krstarice "Moskva" na Crnom moru.

Prvo izvješće o generalima, objavljeno u The New York Timesu u srijedu, djelomično je demantirala Bijela kuća rekavši da SAD dijeli obavještajne podatke s ukrajinskom vojskom, ali i da podaci nisu poslani s namjerom da se ubiju ruski generali.

Sljedećeg su dana NBC, The New York Times i The Washington Post citirali dužnosnike koji su izjavili kako su američke obavještajne službe pomogle Ukrajini da pogodi "Moskvu" protubrodskim projektilima. Tako je "Moskva" postala najveći ruski brod koji je potopljen od Drugog svjetskog rata.

"Mislim da to nije mudro"

Špijunaža se općenito odvija u tajnosti, no zapadne obavještajne agencije u posljednjih su nekoliko mjeseci to pravilo preokrenule tako što su u javnost pustile ono što su znale o ruskim pripremama za invaziju, a zatim i s dnevnim izvješćima o bojnom polju i onome što se događa iza ruskih linija.

Nova otkrića su ipak drukčija jer se tiču onoga što su same američke špijunske agencije radile, a ne komentiraju stanje na bojištu. U oba slučaja, SAD je sudjelovao u povijesnim poniženjima Moskve i Vladimira Putina, što je potaknulo upozorenja o neželjenim posljedicama.

Paul Pillar, bivši visoki dužnosnik CIA-e, rekao je za The Guardian: "Mislim da to nije mudro. Iznenađen sam službenom potvrdom uloge američkih obavještajnih službi u potonuću 'Moskve', a još više u ubijanju generala. Javne potvrde važne uloge SAD-a u udarcima koji su naneseni Rusima mogla isprovocirati Putina na eskalaciju za koju se inače vjerojatno ne bi odlučio".

Nepoštovanje prema Ukrajincima?

John Sipher, koji je 28 godina radio u CIA-i, neko vrijeme i u Moskvi, smatra da je odluka o otkrivanju pojedinosti o razmjeni obavještajnih podataka pogrešna, ali iz drukčijih razloga.

"Samo mislim da je to nepoštovanje prema Ukrajincima. To je umanjivanje uloge ljudi koji su zapravo na terenu, koji iskorištavaju obavještajne podatke, koji prikupljaju vlastite obavještajne podatke, koji se bore dan i noć", objasnio je Sipher, koji ne smatra da to značajno povećava rizik od eskalacije sukoba između Rusije i NATO-a.

"Putin razumije ovu igru. On dobiva obavještajne podatke koji bi mu mogli pomoći ubijati Amerikance ako se situacija preokrene, kao što je učinio u Afganistanu i drugim mjestima. Rusi su proveli godine pripremajući cyber napade i dezinformacije", rekao je Sipher i dodao kako ne smatra da su Rusi posebno uzrujani zbog toga što Amerika dijeli obavještajne podatke.

"To je glupo. Mislim da to nije pažljivo i koordinirano prenošenje informacija"

Europski dužnosnici jasno su stavili do znanja da njihove vlastite obavještajne agencije neće slijediti primjer SAD-a.

"To je glupo. Mislim da to nije pažljivo i koordinirano prenošenje informacija", rekao je jedan europski dužnosnik.

Jedan dužnosnik iz druge europske zemlje doveo je u pitanje središnju ulogu američke obavještajne službe u ukrajinskim napadima na ruske generale, rekavši da je glavni čimbenik predvidljivost ruskih časnika koji su slijedili krutu doktrinu iz sovjetskog doba.

Raspad njihove sigurnosne komunikacijske opreme i stroga hijerarhija ruske vojske doveli su najviše časnike u situaciju da moraju prilaziti na prve crte bojišnice kako bi bili sigurni da se njihove zapovijedi izvršavaju. A tamo su ih čekali ukrajinski snajperisti.

SAD: Ukrajina je sama donijela odluke o napadu, crpila je informacije iz više izvora

U slučaju potapanja "Moskve", američki dužnosnici trudili su se naglasiti da je Ukrajina sama donijela odluke o napadu i crpila informacije iz više izvora.

"Mi nismo jedini izvor obavještajnih podataka i informacija za Ukrajince. Oni također dobivaju obavještajne podatke od drugih nacija i imaju prilično sveobuhvatnu sposobnost prikupljanja obavještajnih podataka", rekao je John Kirby, glasnogovornik Pentagona, te zaključio:

"Oni se bore u ovom ratu protiv Rusije već osam godina. Prilično dobro znaju kako su ruske postrojbe organizirane i kako se Rusija ponaša na bojnom polju".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.