Američki tehnološki divovi vrijede više nego sve firme na europskoj burzi zajedno

Foto: 123rf

VRIJEDNOST američkih tehnoloških kompanija premašila je vrijednost cjelokupnog europskog dioničkog tržišta, pokazala je nova studija Bank of America. 

Prema tom istraživanju, koje prenose svjetski mediji, vrijednost američkih tehnoloških kompanija proteklih je godina toliko porasla da je premašila vrijednost svih kompanija izlistanih na europskim burzama, uključujući tu i burze u Velikoj Britaniji i Švicarskoj. Naime, američke tehnološke kompanije sada, procjenjuju stručnjaci Bank of America, dosežu vrijednost od  9,1 bilijun američkih dolara, dok je ukupna vrijednost europskog dioničkog tržišta 8,9 bilijuna dolara. Još 2007. godine europsko je dioničko tržište četiri puta nadmašivalo vrijednost američkih tehnoloških tvrtki, podsjeća se u studiji. 

Pet velikih igrača

Među američkim divovima iz tehnološkog sektora dominira pet velikih kompanija. Riječ je o Appleu, Microsoftu, Alphabetu, Amazonu i Facebooku. Te su kompanije u siječnju, upozoravaju stručnjaci Bank of America, činile 17,5 posto vrijednosti indeksa njujorške burze S&P 500, a sada se procjenjuje da njihov udio već prelazi 20 posto. Razlog je koronakriza, zbog koje su se investitori više okrenuli ulaganjima u dionice tehnoloških tvrtki za koje procjenjuju da će u budućnosti rasti. 

Kako je pokazalo istraživanje, samo tržišna vrijednost Applea procjenjuje se na preko dva bilijuna USD. Vrijednost njegovih dionica porasla je preko 1200 posto tijekom posljednjeg desetljeća. Slična su kretanja i kod ostalih velikih tehnoloških kompanija u SAD-u pa je tako vrijednost dionica Amazona u istom razdoblju skočila nevjerojatnih 2700 posto. Ovdje valja naglasiti kako su američke tehnološke kompanije prisutne svuda u svijetu, odnosno nipošto ne crpe vrijednost samo iz poslovanja u SAD-u.

Tehnologija je najveći sektor u SAD-u

"Tehnologija je najveći sektor u SAD-u i svijetu i iz godine u godinu raste značajno. Uzmemo li u obzir da američko tržište čini 56 posto svjetskog tržišta, ovi podaci ne iznenađuju", ocijenio je za Forbes burzovni analitičar Howard Silverblatt. 

I financijski analitičar Goran Vorkapić kaže da je interes ulagača za dionicama tehnoloških kompanija velik, posebno u SAD-u. No "preko bare" je i smješten najveći dio tehnoloških kompanija u svijetu. Razlike između Amerike i Europe postoje i u segmentu regulacije tržišta, koja je u Europi znatno veća nego u SAD-u.

Europa je orijentirana na "cigle i beton" koji stagniraju

"Američko je tržište kapitala uvijek bilo razvijenije od europskoga. Rast ulaganja u tehnološke kompanije dijelom je i posljedica koronakrize, koja je potaknula digitalizaciju pa se sada sve odvija online, od škole pa do poslovanja. S druge strane, cigle i beton su prilično podbacili", objašnjava Vorkapić za Index.

"Svi koristimo proizvode tehnoloških kompanija i znamo za Apple, Microsoft, Google, Facebook i druge. S druge strane, europskih kompanija tu nema, Europa je više orijentirana na tradicionalne industrije, poput automobilske, a one stagniraju. Europljani su dosta konzervativni i po strukturi ulaganja, posebno u tehnološke kompanije, i više preferiraju ulaganja u tradicionalne industrije, dok su Amerikanci i kod ulaganja skloniji riziku", kaže za Index Alan Sumina, direktor i suvlasnik Nanobita. 

Dodaje kako je posljedica toga da Europa tehnološki zaostaje, i to ne samo za SAD-om nego sve više i za Kinom. I u Kini je, naime, sada već više jakih i velikih tehnoloških kompanija. 

"Uostalom, i vodnjanski Infobip je otišao u američku investicijsku banku po 200 milijuna dolara. Pitanje je bi li u Europi mogao doći do tolikog novca. I to puno govori", zaključuje Sumina. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.