Američki razarač došao do spornih otoka u Pacifiku, Kina: SAD je glavni zlikovac

Foto: EPA

RATNI brod američke mornarice doplovio je jučer u područje 22 km nadomak dvaju otoka oko kojih se Kina spori sa svojim susjedima. Navedeno se odvijalo u sklopu operacije "sloboda plovidbe". 

"Razarač USS Wayne E. Meyer doplovio je 22 km nadomak otoka Vatreni križ i Nestašni greben u cilju da se suprotstavi Kini i njenim teritorijalnim pretenzijama te sačuva pristup pomorskim putevima poštujući međunarodne zakone", izjavila je zapovjednica Reann Mommsen, a prenosi CNN

"SAD će letjeti, ploviti i djelovati gdje god mu međunarodni zakoni to dopuštaju. Naše pomorske operacije nisu političke prirode", dodala je. 

Pozadina američkih vojnih operacija 

SAD već dulje vrijeme optužuje Kinu za gradnju vojnih objekata na spomenutim dvama otocima. 

Dužnosnik vojske SAD-a izjavio je da je američki ratni brod doplovio do svog odredišta u pratnji kineskog te da je njihova interakcija bila sigurna i profesionalna. 

Američke pomorske operacije u Južnom kineskom moru odvijaju se redovito, pri čemu su u svibnju ove godine dva američka ratna broda izvela operaciju u blizini otoka pod kontrolom Kine. 

Reakcije Kine 

Kina u pravilu reagira na takve poteze izjavama vlade kojima poziva Washington da "smjesta prestane provocirati potezima koji ugrožavaju sigurnost i suverenost Kine". 

Glasnogovornik kineske vojske Li Huamin nazvao je jučerašnju američku operaciju "nasilničkim potezom koji narušava mir i stabilnost u Južnom kineskom moru". 

U izvješću kineskih novina Global Times također stoji kako je "SAD svojim konstantnim slanjem brodova u Južno kinesko more postao glavni zlikovac u ovom dijelu svijeta" te da "Kina treba ubrzati svoj sustav obrane na otocima i grebenima u regiji". 

Vojne operacije kao dio velikog spora 

Oštre riječi s kineske strane uslijedile su nakon izjava Washingtona da je "zabrinut kontinuiranim kršenjima pravila međunarodnog poretka koje Kina provodi u indo-pacifičkoj regiji, a sve da bi utjecala na Vijetnam i njegove operacije vezane uz nalazišta nafte i plina u Južnom kineskom moru". 

"Svojim nasilničkim taktikama Kina neće pridobiti naklonost svojih susjeda, kao ni međunarodne zajednice", stoji u izjavi Pentagona. 

Prepirke oko pomorskih operacija samo su dio velikog spora između SAD-a i Kine, uključujući trgovinski rat koji ostavlja bitan utjecaj na cjelokupno svjetsko gospodarstvo.    

    

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.