Američki ministar trgovine: Ne želimo trgovinski rat, o novoj carini se "zrelo razmislilo"

Foto: Getty
 
AMERIČKI ministar trgovine Wilbur Ross danas je izjavio da Sjedinjene Države ne žele trgovinski rat i da se o odluci o uvođenju carine na uvoz aluminija i čelika prethodno "zrelo razmislilo". 
 
"Ne želimo trgovinski rat", rekao je Ross u intervjuu za CNBC. Izjavio je to nakon ostavke Garyja Cohna, glavnoga ekonomskog savjetnika Donalda Trumpa, koji se nije složio s predsjednikovom inicijativom. 
 
"Sa svojim saveznicima želimo dobre odnose", rekao je, dodavši kako će činjenica da će SAD moći povećati proizvodnju čelika pridonijeti da se izbjegne povećanje cijena tog metala. 
 
Tvrdi kako nije riječ o "salonskoj revoluciji"
 
Kada je posrijedi Cohnova ostavka, ministar trgovine je izjavio da nije riječ o "salonskoj revoluciji" te da je "ekonomski savjetnik već neko vrijeme razmišljao o takvom nametu". 
 
Po pisanju medija, Ross i Trumpov savjetnik za trgovinska pitanja Peter Navarro odigrali su odlučujuću ulogu uvjerivši predsjednika da iznese informaciju o povećanju nameta, a da se o tome prethodno ne obavijesti Cohn. 
 
"Neće to biti veliki trgovinski rat. O toj se zamisli prethodno zrelo razmislilo, a i o njezinoj primjeni", kazao je Ross. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.