Američki lovci F-22 presreli ruske bombardere i borbene zrakoplove

Twitter: NORAD

AMERIČKI zrakoplovi F-22 presreli su ovoga ponedjeljka četiri ruska bombardera i dva ruska borbena zrakoplova Su-35, navodi se u priopćenju Sjevernoameričke zračne komande (NORAD), a prenosi CNN.

Ruski bombarderi, koji su u stanju nositi nuklearno oružje, doletjeli su u identifikacijsku zonu protuzračne obrane koja se proteže oko 320 kilometara od zapadne obale Aljaske.

Američki vojni dužnosnici smatraju kako je ruska zračna postrojba ovim potezom istovremeno obučavala svoju vojsku za potencijalnu krizu, ali i demonstrirala svoju vojnu moć protivnicima.

Napeti odnosi između SAD-a i Rusije

Zračna vojna flota SAD-a presrela je ruske bombardere usred napetih odnosa između Sjedinjenih Država i Rusije. Naime, te dvije države još uvijek rješavaju razna geopolitička pitanja.

Tako je američki državni tajnik Mike Pompeo prošloga tjedna pri susretu s Vladimirom Putinom upozorio Rusiju na miješanje u američke izbore, pri čemu je po tom pitanju zauzeo oštriji stav u vanjskopolitičkim odnosima od predsjednika Donalda Trumpa.

"Dva F-22 presrela su dva ruska bombardera, a drugu grupu borbenih zrakoplova Su-35 kasnije su presrela dva druga F-22, dok je avion E-3 nadzirao cijelu situaciju", stoji u izvješću NORAD-a.

"Ruski bombarderi i borbeni zrakoplovi ostali su u međunarodnom zračnom prostoru i ni u jednom trenutku nisu ušli u američki ili kanadski zračni prostor", dodaje se u priopćenju.

Rusko ministarstvo potvrdilo incident

Rusko ministarstvo obrane potvrdilo je taj incident, objavivši kako su borbeni zrakoplovi Tu-95 "planirano letjeli iznad neutralnih voda Čukotskog autonomnog okruga, Beringovog i Ohotskog mora, kao i duž zapadne obale Aljaske i sjeverne obale Aleutskih otoka".

"U određenim dijelovima rute, ruski zrakoplovi bili su u pratnji američkih borbenih zrakoplova F22. Ukupno vrijeme leta trajalo je duže od 12 sati", dodalo je rusko ministarstvo obrane.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.