ZA ŠIRENJE bakterije Escherichije coli najvjerojatnije je krivo stajsko gnojivo. Zaključak je to do kojeg su zajedničkom analizom došli znanstvenici iz Njemačke i Kine. Radi se o najlogičnijem rješenju zagonetke koja već nekoliko dana muči epidemiologe, kaže dr. Rowlad Cobbold sa australskog Sveučilišta u Queenslandu.
"Europljani su spori"
Svoje europske kolege Jones je prozvao zbog nepotrebnog širenja panike, kazavši kako termini poput "smrtonosna mutirana superbakterija" ne oslikavaju realnu sliku stvari. "U svakom slučaju se radi o rijetkom tipu bakterije", kaže Jones, te upozorava kako europski znanstvenici na krivom mjestu tragaju za izvorom zaraze.
Do sada se, podsjećamo, nagađalo da se bakterija proširila preko neke vrste povrća, krastavaca rajčice ili zelene salate, ali nitko nije pokušao objasniti na koji je način povrće kontaminirano. "Europski sustav za analizu zaraze koja se širi kroz hranu vjerojatno je sporiji od američkog sustava, pa izvor vjerojatno neće biti poznat još nekoliko dana, možda i duže", tvrdi Jones u izjavi za NBC.
U Americi troje zaraženih
Amerikanci su se za širenje opasne bakterije zainteresirali nakon što su simptomi zaraze E.coli pronađeni i kod troje njihovih državljana, koji su nedavno boravili u Njemačkoj. Jones tvrdi da za paniku nema mjesta jer mali broj slučajeva sigurno neće "uvesti" bakteriju na teritorij SAD-a i učiniti je stalnom opasnošću za zdravlje građana.
"Jedini način na koji bi se ova bakterija mogla proširiti u SAD-u bio bi da se proširi u svom prirodnom rezervoaru, unutar svog prirodnog staništa. Ako se to ne dogodi, nije vjerojatno da će se uloviti", kaže Jones, te naglašava kako je najbolji način da se zaraza spriječi posvećivanje dodatne pozornosti higijeni ruku i pripremanju hrane.