Američki analitičari: Sjeverna Koreja dovršava gradnju tvornice raketa

Foto: Planet Labs Inc.

SJEVERNA Koreja završava proširenje ključnog mjesta za proizvodnju balističkih raketa, izjavili su američki analitičari.

Američki analitičari izjavili su za CNN da su pregledali satelitske snimke koje pokazuju da Sjeverna Koreja završava izgradnju tvornice raketa.

Stručnjaci iz Instituta za međunarodna istraživanja Middlebury (MIIS) u Monterreyu pregledali su satelitske snimke tvrtke Planet Labs Inc. Iz San Francisca te izjavili da one pokazuju kako Pjongjang dovršava gradnju u Institutu za kemijski materijal s bazom u Hamhungu.

"Kim se naoružava"

Institut za kemijski materijal poznat je po proizvodnji dijelova za balističke rakete, izjavio je David Schmerler iz MIIS-a. Većina tvornice izgrađena je u svibnju, nakon summita sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una i južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina, rekao je Jeffrey Lewis iz MIIS-a.

Iako je Kim na summitu s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom izjavio da je spreman za denuklearizaciju, stručnjaci strahuju da Washington i Pjongjang imaju vrlo različite definicije tog pojma.

"Kim nikada nije rekao da će uništiti svoje oružje. On se naoružava", rekao je Lewis.

Web stranica koja prati Sjevernu Koreju, 38 North, prošlog je tjedna analizirala satelitske snimke koje prikazuju unapređivanje postrojenja za nuklearno istraživanje. Međutim, 38 North ističe da ti radovi "ne moraju biti povezani sa sjevernokorejskom najavom o denuklearizaciji".

>>Sjeverna Koreja unaprjeđuje postrojenje za nuklearno istraživanje, tvrde stručnjaci

>>Američke tajne službe: Sjeverna Koreja ubrzano proizvodi uranij za nuklearno oružje

>>Trumpov savjetnik: "Sjeverna Koreja može rastaviti nuklearno oružje u godini dana"

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.