Američke Federalne rezerve u 2009. ostvarile najveći profit u povijesti



PROTEKLA godina nije bila iznimno loša za sve igrače na financijskom tržištu. Federalne rezerve, američka centralna banka, zabilježila je u 2009. godini najveći profit u povijesti.

Američka centralna banka danas je objavila kako je u prošloj godini zabilježila bruto prihod od 52,1 milijardu dolara, od kojih je 46,1 milijardu vratila ministarstvu financija. Fedsi su u 2009. godini vladi vratili 14,4 milijarde dolara više nego u godini prije toga, kad su od 35,5 zarađenih milijardi vratili 31,7 milijardu.

Najveći dio povećanog profita u 2009. godini došao je od zarade na vrijednosnicama. Fedsi su na kupnji državnih obveznica i duga institucija sponzoriranih od vlade zaradili 46,1 milijardu dolara.

Dodatnih 5,5 milijardi dolara zaradilo se na društvima s ograničenom odgovornošću, stvorenim da bi se izborilo s krizom, 2,9 milijarde od zajmova bankama i drugim financijskim institucijama, 2,6 milijarde od deviznih swapova i 1,5 milijardu od naknada.

Operativni troškovi iznosili su 3,4 milijarde dolara, a kamate koje su plaćena depozitnim institucijama 2,2 milijarde. Oko 900 milijardi dolara utrošeno je na troškove kao što su tiskanje novog novca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.