Američka vojska objavila koliko je do sada ubijeno terorista ISIS-a

Foto: FAH

AMERIČKA vojska dala je okvirne procjene o tome koliko je terorista ISIS-a ubijeno od kad je počeo rat protiv terorizma, prenosi CNN. Smatra se da je poginulo oko 50.000 pripadnika ove terorističke grupe, a riječ je o konzervativnijim procjenama pa bi stvarni broj mogao biti i veći.

Regrutacija novih stranih terorista je također u značajnom padu. Ove godine su regrutirali samo nekoliko stotina stranaca koji su bili spremni doći boriti se za Islamsku državu. Usporedbe radi, prošle godine znali su regrutirati i više tisuća ljudi mjesečno.

Američki vojni izvori također su otkrili da su u svibnju 2015. američke specijalne jedinice umalo ulovile čelnika ISIS-a Abu Bakra al Bagdadija u Raqi, ali to na kraju nisu uspjele jer su neke tajne informacije procurile u medije pa je cijela operacija propala.

Otkrili su i da su tog svibnja 2015. godine ubili ISIS-ovog operativca Abu Sayyafa i uhvatili njegovu ženu. Nakon dva dana ispitivanja, žena im je otkrila vrijedne informacije koje su ih vodile do Baghdadija.

Ona im je rekla kako je "prošlog tjedna bila s Baghdadijem u Raqi", objavile su američke vlasti. To ih je odvelo do čelnika ISIS-a ali on ipak na kraju nije uhvaćen.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.