ALTERNATIVNE ČINJENICE Ljudi zbog Trumpa masovno kupuju i čitaju Orwella

Foto: Getty Images

NAKON što je Donald Trump zasjeo u Bijelu kuću i povukao prvih nekoliko poteza, među kojima je i uvođenje već famoznih "alternativnih činjenica" u javni diskurs, Orwellov klasik "1984" postala je najprodavanija knjiga na Amazonu.

Podsjetimo, čuveni engleski pisac George Orwell je svoj distopijski roman "1984" objavio prije gotovo 70 godina, a radi se o knjizi koja je napisana kao dramatično upozorenje na autoritarne i totalitarne sustave.

"Alternativne činjenice"

U "1984" Orwell opisuje kako totalitarna vlast pokušava kontrolirati ne samo stvarnost, nego i jezik kojim se ta stvarnost opisuje. U potpuno totalitarnom društvu, kakvoj opisuje Orwell u "1984", vladajući imaju potpunu kontrolu nad populacijom, koju provode 24-satnom propagandom i brutalnom represijom nad svima onima koji se usude dovesti u pitanje službene "istine".

Nakon što je Trumpova savjetnica Kellyanne Conway u razgovoru s novinarom NBC-a rekla kako je glasnogovornik Bijele kuće na svojoj prvoj press konferenciji iznio "alternativne činjenice", mnogi komentatori taj su izraz nazvali orvelijanskim, propagandnim terminom kojemu je jedini cilj izbrisati razliku između istine i laži.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.