Aladrović: Mediji su krivo shvatili, sindikalni porez je samo jedna od mogućnosti

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

MINISTAR rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović demantirao je danas da će se u Hrvatskoj uvesti "sindikalni porez", ustvrdivši da su mediji krivo protumačili socijalni dijalog o novom Zakonu o radu (ZOR), jer se radi samo o jednom od prijedloga.

"Moram otkloniti mogućnosti tzv. sindikalnog poreza, na način na koji su to mediji pokušali prikazati proteklih dana", rekao je Aladrović novinarima nakon užeg kabineta vlade.

Na spekulacije o mogućnosti da vlada prihvati prijedlog sindikata o uvođenju tzv. sindikalnog poreza, odnosno plaćanja članarine sindikatima i za radnike koji nisu njihovi članovi, Aladrović kaže da mediji "krivo tumače socijalni dijalog".

Vlada se u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti i pregovorima sa sindikatima o novom ZOR-u odlučila za snaženje i poticanje socijalnog dijaloga i kolektivnog pregovaranja, no to ne znači da su svi prijedlozi odmah prihvaćeni.

"Određeni prijedlozi i rješenja su protumačeni kao da će odmah stupiti na snagu, ali to je samo jedna od mogućnosti za pregovore, jedan od prijedloga koji je došao od radnika i ništa više", poručio je.

Dodao je da su konzultacije sa sindikatima i poslodavcima o ZOR-u završene, oko mnogih stvari već su se dogovorili, a uskoro će biti osnovana radna skupine za izradu novog ZOR-a. 

"Presuda o gay posvojiteljima nije pravomoćna"

Aladrović, u čijem je resoru obitelj i socijalna politika, nije želio komentirati presudu Upravnog suda u Zagrebu u slučaju životnih partnera Kožića i Šegote, istaknuvši da se još uvijek radi o nepravomoćnoj presudi.

Udruga Dugine obitelji objavila je da je sud odlučio da su Kožić i Šegota bili diskriminirati kada im je onemogućeno da pristupe procesu evaluacije za posvojenje djece.

"Presudu smo u Ministarstvu vidjeli ovog tjedna, još analiziramo efekte i pravne mogućnosti same presude", kazao je Aladrović.

Istaknuo je da je politički stav HDZ-a izražen kroz Obiteljski zakon i Zakon o udomiteljstvu. "Postupat ćemo u skladu s presudama hrvatskih sudova, ali to je tek nepravomoćna presuda", kaže Aladrović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.