Al Qaida preuzela odgovornost za napad na zrakoplov u Detroitu



AL QAIDA iz Jemena preuzela je odgovornost za propali pokušaj napada zapaljivim sredstvom na zrakoplov koji je slijetao u američkom gradu Detroitu. Napad je bio osveta za navodne američke napade na jemenskom tlu.

U izjavi objavljenoj na nekoliko islamističkih web stranica, grupa je pohvalila "brata iz Nigerije", Umara Farouka Abdulmutallaba, koji je proveo "junački napad". Grupa je također rekla da je isprobala "novu vrstu eksploziva" u napadu i pohvalila činjenicu da je napadač eksplozive pronio kroz sigurnosne točke.

Novi napadi

Grupa je zaprijetila novim napadima, rekavši kako "Amerikanci podržavaju svoje vođe, i stoga trebaju očekivati naše nove napade. Imamo ljude koji obožavaju umirati", stoji u izjavi.

Dio eksploziva bio je ušiven u donje rublje koje je nosio Abdulmutallab, rekao je za CNN jedan djelatnik FBI-a. Preliminarna analiza ukazala je na do da je uređaj koji je napadač unio na let od Amsterdama do Detroita sadržavao eksploziv pentaeritrol tetranitrat, ili PETN. Radi se o jednom od najmoćnijih eksploziva, koji se rijetko koristi sam.

Količina unijetog eksploziva nije bila dovoljna da probuši rupu u zrakoplovu, rekao je izvor blizak istrazi.


Mjere opreza

Ministrica za unutarnju sigurnost Janet Napolitano danas je tijekom nekoliko intervjua na TV-u rekla kako je je ključni dio istrage usredotočen na otkrivanje sigurnosnih propusta koji su omogućili Abdulmutallabu ne samo da unese eksploziv, nego i da uopće uđe u avion iako ga se ranije povezivalo s Al Qaidom.

Abdulmutallab je dodan na listu 550,000 potencijalnih terorista nakon informacija koje je američkim vlastima dao njegov otac. Ipak, nijedna od tih informacija nije bila dovoljna da mu se zabrani izdavanje vize.

"Morat ćemo istražiti taj proces i kako se te liste sastavljaju, održavaju, obnavljaju i izmjenjuju, jer očigledno je da ovaj pojedinac nije smio ući na taj avion", rekla je Napolitano.

Zasad su već uvedene nove mjere. Tijekom leta prema SAD-u putnici moraju ostati sjediti na svojim mjestima sat vremena prije slijetanja, neće smjeti uzimati osobnu prtljagu, zabranjeno je i držanje osobnih stvari u krilu te se neće smjeti pokrivati dekama i koristiti jastuke. Zabranjuje se i korištenje interneta i telefona u zrakoplovima.

Oni koji namjeravaju putovati prema SAD-u proći će detaljnije provjere nego do sada te su uvedene dodatne mjere sigurnosti i u europskim zračnim lukama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.