Aktivisti ljutiti zbog projekta u Indoneziji, misle da ugrožava komodske varane

Ilustracija: EPA

INDONEZIJSKO ministarstvo zaštite okoliša pokušalo je smiriti gnjev i zabrinutost javnosti zbog izgradnje otočnoga turističkog projekta pod nazivom Jurski park, nakon što se društvenim mrežama proširila fotografija komodskog varana pred kojim se ispriječio veliki kamion. 

Lokacija vrijedna više milijuna dolara na kojoj bi se trebao izgraditi Jurski park dio je vladinih planova obnove turističkih sadržaja u Nacionalnom parku Komodo.

Fotografija jednog od najvećih guštera na svijetu, koji blokira put velikom vozilu na indonezijskom otoku Rinci, izazvala je izljeve gnjeva boraca za zaštitu okoliša zbog potencijalne prijetnje prirodnom staništu ove ugrožene vrste guštera.

Reuters nije uspio provjeriti autentičnost slike.

Wiratno, visoki dužnosnik ministarstva zaštite okoliša, rekao je da će čuvari zajamčiti sigurnost komodskih varana koji lutaju blizu područja na kojima se gradi park.

Planirana je izgradnja povišenog platoa, brane i informativnog centra, a projekt bi trebao biti dovršen u lipnju iduće godine.

"Intenzivno ćemo i redovito provjeravati ima li varana ispod zgrada, ruševina zgrada ili ispod kamiona koji prevoze materijal", rekao je.

Prema podacima indonezijske vlade, ondje trenutačno živi oko 3000 komodskih varana. U divljini žive samo na nekoliko indonezijskih otoka koji su njihovo prirodno stanište milijunima godina.

Većina njih - oko 1700 - živi na otoku Komodo, a još oko 1000 ih obitava na Rinci, manjem otoku blizu otoka Komodo i Flores. Nacionalni park u cijelosti je pod zaštitom Unescove svjetske baštine.

Ministarstvo tvrdi da su životinje sigurne

Ova jedinstvena vrsta guštera može dosegnuti i do 3 metra, ima zakrivljene i oštre zube, žuti račvasti jezik, snažne udove i dugi rep. Samo jednim otrovnim ugrizom komodski varani mogu onesposobiti plijen veličine, primjerice vodenog bivola.

Projekt, koji je pokrenulo državno ministarstvo javnih radova i stanovanja, želi omogućiti posjetiteljima Nacionalnog parka Komodo da što bolje vide komodske varane u divljini. 

Korisnici društvenih mreža projekt su usporedili s onim na otoku dinosaura u Spielbergovim filmovima pod nazivom "Jurski park".

Ministarstvo za javne radove u priopćenju objavljenom u ponedjeljak izvijestilo je da je sigurnost komodskih varana zajamčena, no borci za zaštitu okoliša smatraju da se izgradnja mora prekinuti. 

"Komodo zmajevi moraju biti prioritet i moramo ih zaštititi u ovome jedinstvenom području", rekao je Umbu Wulang Tanaamahu Paranggi, direktor indonezijskog Foruma za okoliš indonezijske pokrajine Malih Sundskih otoka. Istaknuo je da je "ovo što se sada provodi, čisto uništavanje životnog prostora komodskih varana". 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.