Aktivist moli da se pomogne Nigerijcu zatvorenom u prihvatilištu: "Hrane ga tabletama, ne zna tko je"

Foto: Facebook

LUKA Juranić, od osnivača inicijative Are You Syrious koja pomaže izbjeglicama i migrantima iz Sirije i drugih zemalja, na svom je Facebooku uputio apel u kojem moli za pomoć 21-godišnjem Nigerijcu.

"POTREBNA JE HITNA POMOĆ!!!

Ovo je Samuel. Ima 21. godinu i od svoje 15. bježi iz Nigerije gdje je imao problema s obzirom da dolazi iz naroda Ibo koji su uglavnom katolici i imaju problema s Boko Haram. Samuel je divan, vedar, pozitivan, brižan, pametan i moderan. Naša djeca ga obožavaju, jer je proveo neko vrijeme u našem domu pa su se jako zbližili. Nažalost, RH mu nije htjela pružiti utočište i nakon tri odbijenice Samuel je odlučio potražiti sreću dalje u Italiji, jer jednostavno nema kamo otići.

Uhvatili su ga na granici i sproveli u detencijski centar Ježevo. To vam je poput zatvora samo se drugačije zove jer se ne radi o kriminalcima, ali pravila su ista. Nema mobitela, nema izlazaka, a posjete su kratke i uz nadzor. Nakon 3 mjeseca u detencijskom centru Samuel je odjednom izgubio pamćenje, više nikoga ne prepoznaje i ne zna što tu radi, a sad je prestao govoriti te ne jede.

"Hrane ga normabelima"

Smatramo da to zahtijeva hitnu medicinsku pomoć, ali su organi reda odlučili drugačije i dogovorili da ga smjeste u Jankomir, ali tek u srijedu. Do tada ga hrane s normabelima što samo pogoršava njegovo stanje kako su nam rekli psiholog i psihijatar. Imali smo neku vrstu dogovora s nadležnim inspektorom da ga posjetimo sa stručnom osobom te da sami pozovemo hitnu pomoć, ali sad smo saznali da je došao novi šef koji to ne dozvoljava jer su takva njihova pravila. Samuela je pregledao liječnik opće prakse u petak i odredio da ga odvedu u Jankomir u srijedu. Oni će pozvati hitnu ukoliko dođe do pogoršanja situacije. Pogoršanja koje situacije? Kad dečko od 21. godinu izgubi pamćenje, ne govori i ne jede to nije dovoljno hitno? Nakljukaš ga s normabelima i pustiš da trune? Da je slomio ruku odveli bi ga u bolnicu, ali ovo nije dovoljno hitno?

Molim vas pomozite ako ikako znate nekoga tko može pomoći. Nekog iz policije, liječnika koji surađuje s policijom, ministra, premijera, medije, direktora svemira. Mi ćemo nazvati bilo koga jer želimo Samuelu hitno pomoći, bez odgode jer je situacija kritična. Također vas molim da šerate ovaj post kako bi čim više ljudi bilo uključeno", napisao je Juranić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.