KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Ako se ovako nastavi, Hrvatska će postati najveći izvoznik korone u Njemačku

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL/RKI

HRVATSKA sve lošije stoji u rangiranju njemačkog Instituta Robert Koch (RKI), ključne znanstvene institucije njemačkih vlasti u pandemiji koronavirusa. 

Naime, prema novom izvještaju RKI-a, Hrvatska je došla na drugo mjesto zemalja u kojima su se njemački državljani zarazili koronavirusom te je tako skočila za jedno mjesto među zemljama izvoznicama virusa kada je riječ o Njemačkoj. Riječ je o podacima prikupljenim do 25. kolovoza, a odnose se na period od četiri tjedna.

Hrvatska prestigla Tursku

Naravno, najviše Nijemaca se zarazilo koronavirusom u Njemačkoj, njih skoro 10 tisuća u protekla četiri tjedna, a nakon toga je najviše zaraženih koji su virus skupili na Kosovu, 2528 slučajeva u protekla četiri tjedna, od 31. do 34. tjedna od početka pandemije. Hrvatska je sljedeća s 1797 slučajeva, dok nakon nje dolazi Turska s 1590 slučajeva izvoza zaraze koronavirusom u Njemačku. Peta je BiH (528 slučajeva), šesta Bugarska (492), sedma Španjolska (478) itd.

Poredak je prije samo desetak dana bio drugačiji: Hrvatska je bila iza Turske, a sada je ispred te je ispred Hrvatske od stranih zemalja ostalo još samo Kosovo kao i dalje najveći izvoznik zaraženih koronavirusom u Njemačku.

Hrvatska je bolje stajala prije desetak dana

>> Institut Robert Koch: Hrvatska je među najvećim izvoznicima korone u Njemačku

Tada se prema podacima RKI-a za period od 29. do 32. tjedna od početka pandemije, najviše Nijemaca, logično, zarazilo virusom u Njemačkoj, njih 8607. Slijedilo Kosovo, na kojem se zarazilo 1096 Nijemaca, odnosno njemačkih građana. Treća je bila Turska, u kojoj se koronom zarazila 501 osoba, četvrta Hrvatska s 260 zaraženih. Peta je Srbija (196), šesta Bugarska (166), sedma BiH (156) itd. 

 

Hrvatska je sada dakle skočila na treće mjesto, ako računamo Njemačku kao mjesto zaraze, a na drugo ako gledamo samo strane zemlje u kojima su se Nijemci zarazili virusom.

Rizična područja

S otvaranjem granica i početkom sezone godišnjih odmora postotak novih zaraza za koje se pretpostavlja da su uvezene u Njemačku iz inozemstva značajno je porastao. 

Stoga je u međuvremenu Njemačka proširila svoju listu zemalja i područja koja smatra rizičnima. Ministarstvo vanjskih poslova tako sada upozorava građane da "ne idu na turistička putovanja" u Bruxelles, gdje je broj novooboljelih od covida-19 prešao granicu od 50 slučajeva na 100.000 stanovnika u sedam dana, objavilo je ministarstvo na svojoj mrežnoj stranici pošto je prije neka dva tjedna uvrstilo pokrajinu Antwerpen na popis rizičnih područja.

>> Njemačka stavila Bruxelles na crvenu listu

>> Njemačka produljila upozorenja za putovanja u preko 160 zemalja

Povratnici s tih područja moraju se sada obvezno testirati po povratku u Njemačku i ostati u karanteni dok čekaju nalaz.

Njemačka je proglasila rizičnim dio hrvatske obale, a isto je učinila prije tjedan dana sa Španjolskom, gdje se milijuni Nijemaca odmaraju svake godine, napose na otoku Majorci koju često zovu 17. njemačkom saveznom pokrajinom. Rizičnim je u međuvremenu proglašen i Pariz.

Hrvatska je već na crvenoj listi Slovenije i Austrije

Cilj Hrvatske je, ako ne želi cijela završiti na njemačkoj crvenoj listi, da pokuša broj zaraženih u tjedan dana držati manjim od 50 na 100 tisuća stanovnika, što je epidemiološki kriterij RKI-a po kojem neko područje ili zemlju proglašavaju rizičnim područjima.

Hrvatskoj itekako trebaju njemački turisti za nastavak turističke sezone, ako on bude moguć nakon što su i Slovenija i Austrija stavile Hrvatsku na crvenu listu, a i mađarski premijer Viktor Orban najavljuje da bi 1. rujna isto mogla učiniti Mađarska.

Berlin će morati povući potez koji će biti katastrofa za hrvatski turizam

Bilo kako bilo, ako se ovakav trend nastavi, Hrvatska bi mogla prestići Kosovo i uskoro postati zemlja koja najviše izvozi koronavirus u Njemačku. Time se moguće mijenja i percepcija Hrvatske u njemačkim medijima koji su često kritizirali poteze Slovenije i Austrije kao pretjerane.

>> Njemački list: Austrija je bacila Hrvatsku pod kotače, to će joj se osvetiti

I najvažnije, onda će Berlin morati povući strože poteze od stavljanja na crvenu listu Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije, što bi bilo katastrofalno za hrvatski turizam.
 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.