Akademik koji je pijan zgazio djecu: Uvjeren sam da dječak nije tako teško ozlijeđen

Nešto više od 16 mjeseci od prometne nesreće na zagrebačkoj Držićevoj aveniji koju je skrivio pijan udarivši vozilom u konstrukciju tramvajske stanice gdje se nalazilo osam osoba, od kojih su četvero bila djeca, na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu počelo je suđenje Vladislavu Tomišiću (57), akademiku te profesoru s PMF-a.

Na pitanje sutkinje je li razumio optužnicu i kakav zauzima stav o krivnji, Tomišić je rekao da razumije optužbu, ali da se ne smatra krivim u obliku koji mu se stavlja na teret.

"Meni je iznimno žao što je do toga došlo, žao mi je i ozlijeđenih, a posebno mi je žao tog ozlijeđenog dječaka. Ali ja nisam medicinar i uvjeren sam da ozljeda koju je zadobio nije osobito teška ozljeda, nego druge vrste", rekao je optuženi profesor u sudnici, prenosi Jutarnji list.

Dajući podatke o sebi kazao je da su mu mjesečna primanja oko 2300 eura te da je vlasnik stana i dvije garaže u Zagrebu, kao i pola nekretnine na moru. Obranu će iznijeti na kraju dokaznog postupka.

Za što ga se tereti u optužnici

Prema optužnici, on je 11. lipnja 2022. u popodnevnim satima, unatoč činjenici da su njegove vozačke sposobnosti bile bitno smanjene jer je u krvi imao najmanje 1.91 promil alkohola, svejedno sjeo za volan Honde riječkih oznaka.

Vozio je lijevom trakom na Aveniji Marina Držića, ali se nije kretao njezinom sredinom, pa je prednjim lijevim kotačem udario u zapadni rubnjak i potom prešao lijevim kotačima na povišenje tramvajskog perona.

Međutim, tu nije stao, nego je udario u metalno-staklenu konstrukciju tramvajske stanice na kojoj je više osoba čekalo tramvaj - osam odraslih osoba i četvero djece od kojih je dvogodišnje dijete bilo u naručju jedne od žena.

Dječak (11) koji je u kobno vrijeme sjedio na klupici na stanici odbačen je nakon naleta na asfaltnu podlogu stajališta i pritom zadobio teške ozljede od kojih su najteže bile one glave, dok su drugih dvoje djece i otac jednog prošli s lakšim ozljedama. Navedenom ravnom dionicom profesor je vozio dozvoljenom brzinom kretanja, pretpostavlja se oko 60 km/h.

Inače, nakon nesreće te subote u 15:20 Tomišiću su alkotestom izmjerena 2.23 promila, a nakon provedenog toksikološkog vještačenja CKV-a, iz njihovog nalaza i mišljenja proizlazi da je u trenutku nesreće imao najmanje 1.91 promil i da je bio u tolikoj mjeri pod utjecajem alkohola da su njegove vozačke sposobnosti bile bitno smanjene.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.