AFP o Zakonu o umjetnoj oplodnji: Najkonzervativniji zakon u Europi koji parove tjera iz Hrvatske

SPORNI hrvatski Zakon o umjetnoj oplodnji stigao je i na stranice stranih medija u kojima se navodi da se radi o jednome od najrestriktivnijih zakona o reprodukciji u Europi. Prema pisanju AFP-a, upravo je taj zakon jedan od kamena spoticanja mnogim parovima koji ne mogu imati dijete prirodnim putem te rješenje za svoje probleme moraju tražiti izvan granica svoje domovine. "Tužna je i teška činjenica da vam netko može ograničiti instinktivnu želju za djetetom", svjedoči 31-godišnja Ksenija Puškarić probleme koje je donio zakon koji je u Hrvatskoj izglasan prije godinu dana. Upravo je ova žena sa svojim partnerom, nakon dva neuspjela pokušaja umjetne oplodnje, otišla u Sloveniju na treći pokušaj umjetne oplodnje. U zakonu stoji zabrana zamrzavanja zametaka te ograničenje zamrzavanja najviše 3 jajne stanice.

AFP navodi da je prijašnji zakon potjecao iz vremena Jugoslavije te nije bio usklađen s novim tehnologijama smrzavanja javnih stanica. Potreba za zakonskom promjenom javila se početkom devedesetih, ali nikada nije realizirana zbog snažnoga utjecaja Katoličke crkve u Hrvata, stoji u tekstu u kojemu se navodi da je gotovo 90 posto stanovnika Hrvatske katoličke vjeroispovijesti. "Novi je zakon korak konzervativne stranke ususret Katoličkoj crkvi koja se zalaže da je trenutak začetka i početak novoga života", stoji u tekstu u kojem se navodi i izjava ministra Milinovića da je embrij živo biće te da ga "nitko nema pravo smrzavati".

Roditelji liječnicima zamjeraju šutnju

Ipak, brojni kritičari ovoga zakona navode da se zakon protivi trenutnim medicinskim standardima. Naime, niti jedna zemlja u Europi zakonski ne ograničava fertilizaciju na samo tri jajne stanice jer je nemoguće otkriti koja jajna stanica ima potencijal za razviti se. Smrzavanje jajne stanice, tretman puno sofisticiraniji od smrzavanja embrija, najčešće se koristi u slučajevima žena s karcinomom koje žele spasiti trudnoću prije podvrgavanja kemoterapiji.

"Crkva se u ovom slučaju nedozvoljeno umiješala što je rezultiralo kršenjem ljudskih prava", rekla je za agenciju psihologinja Mirjana Krizmanić. Na kraju, udruge i roditelji najviše spočitavaju liječnicima koju šute i ne izražavaju kritike na račun premijerke Jadranke Kosor koja je i sama majka, jer je podržala ovaj zakon. "Mnogi parovi zbog ovoga napuštaju svoju domovinu i životnu sreću traže negdje drugdje", zaključuje Ksenija Puškarić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.