Afera trese Austriju: Na snimci se govori o Kurzu i narkomanskim orgijama

Screenshot: Twitter, EPA

PREKO vikenda se raspala austrijska vlada. Još u petak sve je bilo u redu. Jučer su najavljeni novi izbori koji bi se mogli održati već u rujnu.

Njemački mediji su, podsjetimo, u petak objavili snimku koja duboko kompromitira vicekancelara i čelnika krajnje desnice Heinz-Christiana Strachea, glavnog partnera Sebastiana Kurza.

Na snimci šef desno-populističke Slobodarske stranke Austrije (FPÖ) uoči parlamentarnih izbora u Austriji 2017. nudi ruskoj poduzetnici prednost pri dodjeli javnih natječaja u zamjenu za donacije za predizbornu kampanju FPÖ-a.

Na snimkama koje su objavili Der Spiegel i Sueddeutsche Zeitung Strache i njegov suradnik Johann Gudenusom, donedavni predsjednik zastupničkog kluba FPÖ-a, u srpnju 2017., dva mjeseca uoči parlamentarnih izbora u Austriji, u vili na Ibizi razgovaraju s jednom ženom koja se predstavlja kao nećakinja ruskog oligarha koji želi uložiti 250 milijuna eura u austrijsko gospodarstvo.

Sueddeutsche Zeitung i Der Spiegel objavili su tajno snimljeni video na Ibizi u kojem Strache u razgovoru s jednom navodnom ruskom poduzetnicom za novac nudi prednosti pri dodjeli javnih natječaja.

Iako je Strache u subotu odmah dao ostavku, rekavši kako se radi o neugodnom incidentu kojem je kumovao alkohol, vlada je ipak pala.

No ono što je objavljeno je samo dio cijele priče. Snimka, naime, traje sedam sati, a Der Spiegel i Sueddeutsche Zeitung su objavili tek manji dio videomaterijala.

Novi detalji

Sada polako u javnost izlaze i novi detalji razgovora koji daju naslutiti da će ova afera biti puno veća nego što trenutno jest.

Florian Klenk, urednik tjednika Falter, pogledao je svih sedam sati. Austrijski Heute tako prenosi njegove dojmove u kojima piše što se još moglo čuti na snimkama.

Tako je, među ostalim, Strache više puta tijekom večeri izrazio bojazan kako je sve to namještaljka. No kasnije se opustio, vjerojatno zahvaljujući većim količinama alkohola. Budnost i sumnjičavost su mu popustili, a jezik mu se razvezao.

Tako su Strache, njegov stranački kolega Johan Gudenus te njegova žena Tajana Gudenus u jednom trenutku pričali o namještaljci. No vrlo brzo su krenuli ogovarati druge političare, kaže Klenk, dodavši kako je puno ružnih optužbi izrečeno.

Strache je tako rekao kako može doći do erotskih fotografija iz Cape Towna koje kompromitiraju bivšeg kancelara Christiana Kerna. Također, Strache također u kontekstu Kurza spominje navodne orgije i drogiranje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.