Županije kao pijani milijarderi: Neki vijećnici mjesečno dobiju 2800 kuna za samo jednu sjednicu

Foto: FAH

ZAŠTO niti jedna politička stranka koja je do sad vladala nije smanjila broj Županija koje mahnito isisavaju novac poreznih obveznika i više je nego jasno. U suprotnom ne bi mogli uhljebiti veliki broj stranačkih pripadnika kojima su obećane kojekakve pozicije, a jedna od kako smo istražili, najprimamljivijih je upravo ona vijećnička.

Biti vijećnik u Županijskoj skupštini vjerujemo nije nimalo lagan posao. Oni moraju odraditi čak jednu sjednicu da bi za nju primili naknadu, a neki se vjerojatno niti taj dan ne bi pojavili, ali bi tako ostali bez naknade koja je kako smo istražili, u nekim županijama na razini plaća iz pojedinih sektora.

Teška odluka vijećnika: Izglasati si veće plaće ili ne

Zbog toga se većinom svi pojavljuju na sjednicama, na kojima imaju težak zadatak, dizati ruku kako bi izglasali neke važne odluke za Županiju. Jednu od tih teških odluka nedavno su morali donijeti vijećnici Sisačko-moslavačke županije. Sami su sebi teškom mukom morali izglasati naknadu o povećanju njihovih vlastitih naknada pa su je s 500 odlučili podići na 600 kuna.

No, oni su bili samo povod kako bi istražili situaciju u svim županijama u Hrvatskoj i tako smo došli do zaprepašćujućih podataka. Samo jedna sjednica županijske Skupštine u pojedinim županijama košta i do nevjerojatnih 137.000 kuna, a od njihovih naknada može nam jedino samo pasti mrak na oči.

Splitsko-dalmatinski rekorderi

Po najvećim primanjima se mogu pohvaliti vijećnici Splitsko-dalmatinske županije. Oni mjesečno primaju neto paušal od 1.400 kuna plus još 1.400 kuna dobivaju za nazočnost po održanoj sjednici Skupštine koja nije svaki mjesec. U Skupštini sjedi 51 vijećnik, a troje ne prima naknade jer su ili načelnici ili zastupnici u Saboru. Predsjednik Skupštine ima mjesečnu naknadu od 4.640 kuna, njegov zamjenik 3.480 kuna, dok predsjednik stalnog radnog tijela mjesečno prima 934 kune, a članovi radnog tijela 715 kuna. Kad se sve zbroji Splitsko-dalmatinska županija od svih županija ima najveća davanja za naknade članova Skupštine. Samo jedna sjednica Skupštine košta čak 137.000 kuna.

Drugi po redu koji primaju velike naknade su vijećnici Skupštine Zagrebačke županije. Oni imaju 51 vijećnika, a mjesečni iznos naknade po vijećniku iznosi 1.750 kn iz čega pokrivaju svoje putne i ostale materijalne troškove.

Šibensko-kninska županija pri vrhu je liste po najvećim naknadama. Njihova Županijska skupština ima 42 vijećnika čija mjesečna naknada izražena u brutu iznosi 2.697,24, što je, kako su nam naknadno po izlasku članka ispravili, prosječno oko 1.590 kuna neto. To znači da samo jedna sjednica dotične županija porezne obveznika košta preko 70.000 kuna ako se uzmu u obzir još i plaće predsjednika Skupštine i njegovih zamjenika.

Gotovo isti iznos primaju i vijećnici Primorsko-goranske županije. Njihova Županijska skupština ima, kako su istaknuli, Zakonom propisan broj članova s obzirom na broj stanovnika - 45 članova. Naknada članovima Skupštine (neto iznos) je oko 1.600 kuna (točnije 1.582,00 kuna).

Brodsko-posavska županija ima 42 vijećnika u Skupštini, a njihova bruto naknada iznosi 1.532,66 kuna (oko 1.225 neto) i isplaćuje se prema prisutnosti sjednicama Županijske skupštine.

U Varaždinskoj županiji mjesečna naknada za vijećnike je oko 1.100 kuna, a ukupno ih je 41, no dodaju kako nemaju svi potpuno jednaki neto, obzirom da isti dodaju, ovisi o prirezu, putnim troškovima i umirovljeničkom statusu.

Tri županije vijećnicima daju po 1000 kn

U tri županije naknade vijećnika su iste i iznose 1.000 kuna. Riječ je o Dubrovačko-neretvanskoj koja ima 41 vijećnika u Skupštini, Zadarskoj Županiji koja ima 42 vijećnika, a poslali su nam i naknade predsjednika Skupštine koji prima 1.600,00 kn neto mjesečno, njegovi zamjenici 1.300 dok vijećnik koji je ujedno i predsjednik radnog tijela prima 1.500 kuna neto, a vijećnik koji je ujedno i član radnog tijela 1300 kuna.

Županijska skupština Vukovarsko-srijemske županije ima 43 vijećnika, a ukoliko su predsjednici klubova vijećnika ili predsjednici nekih od odbora Županijske skupštine naknada im je viša za 200 kuna.

Skupština Bjelovarsko-bilogorska broji 41 vijećnika koji za svoje prisustvovanje sjednici županijske Skupštine prime 786 kuna, a ukoliko ne dođu ne isplaćuje im se ništa.

Dodatno dobivaju za prijevoz

Inače, godišnje se kako ističu iz Županije održe četiri sjednice Skupštine. Putni troškovi im se isplaćuju sukladno cijeni autobusne karte o prelasku broja kilometara od prebivališta do mjesta održavanja županijske Skupštine.

U Županiji ističu kako su se naknade dolaskom Damira Bajsa na čelo županije smanjile za 10 posto.

Nešto manje od Bjelovarčana imaju vijećnici Istarske i Osječko-baranjske županije. Njihove naknade iznose 700,00 kuna mjesečno. Istarska ima 45, a Osječko-baranjska 55 vijećnika.

Županijska skupština Karlovačke županije ima 43 vijećnika, čija je bruto naknada 800,32 kn po sjednici, što je oko 640 kuna.

U Koprivničko-križevačkoj županiji Skupština ima 41 člana koji mjesečno za rad primaju naknadu u neto iznosu od 500 kuna mjesečno, a ako su članovi nekog radnog tijela po sjednici dodatno dobivaju 150 kuna. Također im pripada pravo na naknadu troškova prijevoza od mjesta stanovanja do mjesta održavanja sjednice, što uključuje putovanje u oba smjera, a radi prisustvovanja sjednicama Županijske skupštine i njezinih radnih tijela, kao i radu Koordinacije ili drugog tijela.

Predsjedniku i potpredsjednicima Županijske skupštine ne pripada gore opisana naknada, već predsjednik ima pravo na mjesečnu naknadu u neto iznosu od 3.200,00 kuna, a potpredsjednici imaju pravo na mjesečnu naknadu u neto iznosu od 1.600,00 kuna.

Međimurci najskromniji

Naknadu od 500 kuna primaju vijećnici Sisačko-moslavačke županija čija Skupština broji 43 vijećnika. Oni su si, kao što smo na početku teksta već naveli, u ožujku donijeli Odluku o povećanju naknade na 600 kuna.

Po 500 kuna mjesečno primaju vijećnici Virovitičko-podravske županije (35 vijećnika), Lično-senjske (32) županije, a čijim vijećnicima su plaćeni i troškovi prijevoza za dolazak na sjednicu Skupštine ili radnog tijela 30 posto cijene litre benzina eurosupera 95 ukoliko koriste privatni automobil, zatim vijećnici Požeško-slavonske županije (36) te Krapinsko-zagorske županije (41).

Predsjednica Županijske skupštine Krapinsko-zagorske županije ima pravo na naknadu u neto iznosu od 2.800,00 kuna mjesečno. Potpredsjednici Županijske skupštine 1.500,00 kuna mjesečno.

Najmanje naknade primaju vijećnici Međimurske županije (42) kojima je sa 600 iznos naknade smanjen na 480 kuna.

TOP 5 ŽUPANIJA PO NAJVEĆIM NAKNADAMA ZA VIJEĆNIKE (NISU URAČUNATI DODACI)

1. Splitsko-dalmatinska županija 1.400 mjesečno, odnosno 2.800 kn kad je sjednica

2. Zagrebačka županija 1.750 kn 

3. Šibensko-kninska županija 2.157,79 kn 

4. Primorsko-goranska županija 1.600 kn 

5. Brodsko-posavska županija oko 1.200 kn 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.