Žrtve iz BiH traže smjenu predsjednika Haškog tribunala Merona: Dosta je političkih odluka!

Foto;ICTY.org

TRAGOM pisma danskog suca u Haškom tribunalu (ICTY) Frederika Harhoffa u kojem je svojim kolegama, a čiji su sadržaj objavili danski mediji, iznio ocjenu da Haški sud ne dijeli pravdu, već provodi političke odluke, bosanskohercegovačke žrtve traže smjenu predsjednika Haškog suda Theodora Merona. Naime, danski mediji objavili su privatno pismo u kojem sudac Harhoff izražava veliku zabrinutost zbog "promjene tribunalovog kursa pod pritiskom vojnog establišmenta nekih utjecajnih zemalja" , kojima je podlegao predsjednik suda Meron.
 
Oslobodio Gotovinu, Markača, Perišića... 
 
U pismu se Harhoff posebno osvrnuo na nedavne oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, bivšem zapovjedniku Vojske Jugoslavije generalu Momčilu Perišiću, te šefu Službe državne sigurnosti (SDB) Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću.
 
"To je protivno svakoj vrsti pravde. Američki predsjednik Haškog suda Theodor Meron vršio je pritisak na svoje kolege u slučajevima Gotovine i Perišića. Bilo mu je jako stalo da dođe do oslobađajuće presude", napisao je, uz ostalo, Harhoff, te iznio i zbrinutost da bi i Ratko Mladić i Radovan Karadžić, kojima se sudi za genocid u Bosni i Hercegovini mogli biti, također, oslobođeni. Aktivist Udruženja svjedoka i žrtava genocida, bivši logoraš Omarske i Manjače Satko Mujagić pokrenuo je na internetu peticiju za neovisnu istragu Ujedinjenih naroda (UN) o radu predsjednika Haškog suda Theodora Merona. Peticiju u prva dva dana od pokretanja potpisalo je više stotina osoba iz cijele Europe i svijeta.
 
Rušenje svega pozitivnog 
 
Predsjednik Udruženja "Žrtava i svjedoka genocida" i bivši čelnik Saveza logoraša BiH Murat Tahirović kazao je da udruženja žrtava u BiH već godinu dana imaju neslužbene informacije da predsjednik Haškog tribunala vrši pritisak na suce kako bi donosili politički podobne odluke.
 
Smatra da protiv Merona mora biti pokrenut postupak, jer je izašao iz okvira svojih ovlasti. Time, rekao je Tahirović, dovodi u pitanje i sve pozitivno što je Tribunal do sada uradio, a žrtve, zbog kojih je Tribunal osnovan, stavlja u podređen položaj. Očekuje da peticiju za suspenziju Merona i istragu protiv njega potpišu građani diljem svijeta.
 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.