Znanstvenici analizirali podatke iz 193 zemlje: Dvije trećine smrti djece do pet godina može se spriječiti

NAJVEĆI broj smrti male djece širom svijeta može se spriječiti jer umiru uglavnom od infekcija koje su izlječive.

Američka skupina znanstvenika je u časopisu Lancet objavila rezultate istraživanja provedenoga na temelju podataka o smrtnosti djece koja su umrla prije pete godine širom svijeta. Otkrili su da su uzroci smrti dvije trećine od 7,6 milijuna takve djece infekcije, od kojih je najčešća upala pluća, a slijede komplikacije povezane s preranim rođenjem djeteta.

Jedan od stručnjaka napomenuo je da je "iznimno važno to otkriće primijeniti u praksi". Skupina znanstvenika iz Škole za javno zdravstvo Johns Hopkins Bloomberg pregledala je podatke iz brojnih izvora iz 193 zemlje te zaključila da je broj smrti djece pao za 26 posto (oko dva milijuna) od 2000. godine te da je došlo do značajnog pada najčešćih uzroka smrti, među kojima su proljev, ospice i upala pluća.

Polovica smrti djece zabilježena je u Africi. Dvije trećine (oko 2,6 milijuna) uzrokovale su infekcije, uključujući malariju i AIDS. Istraživanje također ističe da se gotovo polovica smrti djece do pet godina dogodila u samo pet zemalja: Indiji, Nigeriji, Pakistanu, Kongu i Kini. Studija ističe da su Afrika i Jugoistočna Azija i dalje regije s najviše dječjih smrti te da je vrlo važno posvetiti im posebnu pažnju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.