Ževrnja: "Pipci antidemokratskog totalitarizma iz bivše Jugoslavije" napadaju hrvatske vrijednosti

Foto: Hina

ŽUPAN splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja (HDZ) istaknuo je u srijedu da je ta županija, sa 62,12 posto glasova za Kolindu Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima dala ključni doprinos u njenoj pobjedi nad protukandidatom Ivom Josipovićem, ocijenivši da se njenom pobjedom otvara nova stranica hrvatske povijesti.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji novoizabrana predsjednica Grabar-Kitarović dobila je 248.000 glasova, dok je za Josipovića u županiji glasovalo 149.531 birača.

„U pobjedi Kolinde Grabar-Kitarović vidimo novu stranicu hrvatske povijesti jer ona se deklarira kao moderna konzervativka“, kazao je na konferenciji za novinare župan Ževrnja, a postupanje premijera Zorana Milanovića, koji novoizabranoj hrvatskoj predsjednici nije čestitao na pobjedi nazvao je „nekulturnim izražavanjem njegova ega i nedostatkom opće kulture“.

Splitsko-dalmatinski župan ocijenio je da u hrvatskom društvu još uvijek postoje duboko ukorijenjeni „čvrsti pipci antidemokratskog totalitarizma iz bivše Jugoslavije“ koji se, kako je rekao, bore protiv hrvatskih vrijednosti i 'nazadnjačkim' nazivaju sve što je zapravo narodnjačko, odnosno konzervativno.

„Konzervativizam u sebi ima mnoge pozitivne vrijednosti, a vidjeli smo da kada god je na vlast u Hrvatskoj došla 'lijeva opcija', u razdoblju od 2000. do 2003., a u zadnje tri godine i 'kukuriku koalicija', onda imamo pad gospodarskih aktivnosti, povećanje nezaposlenosti, lošiju socijalnu sliku i demografski pad“, istaknuo je Ževrnja.

Rezultati izbora ukazuju na snagu demokršćana


Predsjednik Izbornog stožera HDZ-a u Splitsko-dalmatinskoj županiji Ante Mihanović rekao je kako se u kampanji kroz medije provlačila teza koju je podupirao SDP, da u Hrvatskoj "prevladava 'lijeva opcija' " te da će veća izlaznost na birališta pridonijeti uspjehu njihova predsjedničkog kandidata Josipovića.

„Velika izlaznost i rezultati predsjedničkih izbora u drugom krugu, u kojem je pobjedila naša kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović govore suprotno, to jest da je u Hrvatskoj snažnija narodnjačka demokršćanska opcija“, kazao je Mihanović.

Predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić kazao je da je izbornom pobjedom Kolinde Grabar Kitarović pobjedilo hrvatsko zajedništvo za koje se ona zauzima. „Pobjedila je Hrvatska“, rekao je Škorić.

Iznio je podatak da je u drugom krugu predsjedničkih izbora, 11. siječnja, u Splitu za Kolindu Grababar-Kitarović glasovalo 48.158 građana, a to je, kaže, gotovo 85 posto više nego u prvom krugu izbora, 28. prosinca 2014. godine.

„Postignuti rezultati u Splitu na minulim predsjedničkim izborima pokazuju jačanje HDZ-a u tom gradu, a politički trendovi u Splitu su se u prošlosti pokazivali presudnim i za državnu razinu“, procijenio je Škorić.

Župan Ževrnja je, pak, rekao da je „u 55 gradova i općina na području Splitsko-dalmatinske županije Kolinda Grabar Kitarović pobjedila u 45, a Josipović u 10, a čak u 80 posto jedinica lokalne samouprave na području županije pobjedila je Grabar-Kitarović“.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.