Zeleno svjetlo iz Europe: Hrvatska ima pristup programu za zapošljavanje teškom 1,849 milijardi eura

Foto: FAH

EUROPSKA komisija danas je donijela nacionalni Operativni program za provedbu Europskog socijalnog fonda i Inicijative za zapošljavanje mladih u Hrvatskoj.

Cilj programa je pridonijeti otvaranju radnih mjesta i jačanju društvene kohezije u zemlji, a ukupna vrijednost programa iznosi 1,849 milijardi eura, od čega je 1,582 milijarde osigurano iz proračuna EU-a, uključujući 66 milijuna eura iz Inicijative za zapošljavanje mladih.

Europski socijalni fond (ESF) ima ključnu ulogu kao podrška državama članicama prilikom ulaganja u razvoj ljudskog kapitala, a time i u jačanje konkurentnosti europskog gospodarstva tijekom izlaska iz krize. ESF svake godine pomaže više od petnaest milijuna ljudi da poboljšaju svoje kvalifikacije, olakšava njihovu integraciju u tržište rada, bori se protiv socijalne isključenosti i siromaštva te poboljšava učinkovitost javne uprave.

Thyssen: Evo vam instrument za rješavanje problema

"Čestitam Hrvatskoj na pozornosti koju je usmjerila prema ljudskom kapitalu, koji je ključan element za oporavak hrvatske ekonomije. Čestitam i zbog toga što je Hrvatska shvatila koliko je Europski socijalni fond važan instrument za ulaganje u ljude. Prihvaćajući ovaj program, Hrvatska će pomoću sredstava ESF moći odgovoriti na mnoge izazove koje je Komisija prepoznala kao ključne za Hrvatsku te čije je rješavanje predložila u svojim preporukama.

Poduhvati financirani iz ESF-a pomoći će Hrvatskoj da krene ususret ciljevima postavljenima u planu EU2020 u pogledu zapošljavanja i siromaštva", rekla je Marianne Thyssen, povjerenica Europske komisije za zapošljavanje, socijalnu problematiku i radnu mobilnost.

Investicije iz Fonda pokrit će četiri glavna područja: Oko 34 posto sredstava bit će usmjereno na podržavanje održivih i kvalitetnih radnih mjesta za osobe koje traže posao i za one koji su trenutno radno neaktivni, oko 28 posto sredstava bit će uloženo u to da se vještine i znanja koje radnici dobivaju poklapaju s potrebama tržišta rada,investicije će podržati i pružanje socijalne podrške visoke kvalitete, s obzirom na visoku ugroženost od siromaštva te društvenu isključenost u zemlji, a ESF poslužit će i kao potpora reformi javne uprave, s ciljem uravnoteživanja javnih financija, ukidanja nepotrebnih procedura i borbe protiv korupcije.

Podsjetimo, Hrvatska već provodi dio mjera iz Garancije za mlade, a ministar Mrsić najavio je kako će cijeli paket biti financiran s 132 milijuna eura iz europskih fondova.

Dok ne stignu sredstva, mjere se financiraju iz proračuna

U međuvremenu, dok se sredstva iz europskih fondova ne povuku, Hrvatska mjere financira iz državnog proračuna, a kada novci stignu, država će si refundirati potrošeno.

Iz Garancije za mlade već se provode mjere zapošljavanja bez zasnivanja radnog odnosa, samozapošljavanja, zapošljavanja asistenata za djecu s poteškoćama te razne druge. Od početka iduće godine naknada za rad bez zasnivanja radnog odnosa s 1600 kuna raste na 2400 kuna, te na niz olakšica za poslodavce. Mjeru zapošljavanja bez zasnivanja radnog odnosa do sada je koristilo 8000 mladih, od kojih je 60 posto ostalo raditi. To je jedina mjera koju može koristiti javni sektor. Među mjerama su i obrazovanje mladih za poduzetništvo, obrazovanje za tzv. "zelena zapošljavanja" i IT sektor.

Sve informacije o mjerama iz Garancije i savjeti za mlade nezaposlene osobe i poslodavce mogu se pronaći na stranici www.gzm.hr

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.