Zbog sumnje da je sudjelovao u akcijama protiv hrvatske političke emigracije ispitan bivši čelnik slovenske Udbe

Foto: Facebook (Roman Leljak)

NEKADAŠNJI načelnik slovenske republičke Službe državne sigurnosti (Udbe) u vrijeme SFRJ Silvo Gorenc u srijedu je na jednom sudu ispitan zbog sumnje da je sudjelovao u akcijama protiv hrvatske političke emigracije 70-ih godina prošlog stoljeća, izjavio je u srijedu publicist i istraživač arhiva Roman Leljak.

Policija i sudski izvori odbili su potvrditi Leljakove tvrdnje, navodeći da je sudska istraga tajna.

Leljak, koji se kao kandidat Slovenske demokratske stranke (SDS) natječe za mjesto gradonačelnika općine Radenci u drugom krugu lokalnih izbora, kazao je na konferenciji za novinare da je istraga u Sloveniji pokrenuta na zahtjev austrijskih tijela.

Leljak im je krajem prošle godine predao arhivske dokumente o otmici i ubojstvu Stjepana Crnogorca, hrvatskog studenta teologije i političkog emigranta, kojima dokazuje da ga je slovenska Udba 3. srpnja 1972. otela u Salzburgu, tajno prebacila u Sloveniju i kasnije ga ubila, nakon ispitivanja kojima je bio podvrgnut zbog sumnji da je bio upleten u dolazak jedne terorističke emigrantske skupine u Jugoslaviju.

Gorenc, koji je svojedobno bio na položaju načelnika slovenske "Udbe", Leljakove je optužbe tada zanijekao.

Na Leljakovoj konferenciji za novinare sudjelovala je i parlamentarna zastupnica iz Slovenske demokratske stranke (SDS) Eva Irgl, rekavši da slovenske vlasti ne čine sve što je potrebno kako bi se ispitali još živući pripadnici nekadašnjih "udbaških" struktura budući da postoje indicije da su sudjelovali u atentatima protiv pripadnika političke emigracije u inozemstvu.

Irgl je podsjetila da je kao zastupnica kazneno prijavila i nekadašnjeg načelnika slovenske "Udbe" Ivana Eržena zbog toga što je svojedobno izdao nalog za uništenje dijela arhivskog gradiva koji se odnosi na djelovanje Udbe u inozemstvu, ali da reakcije zbog toga do sada u Sloveniji nije bilo.

Prema njezinim riječima, austrijsko i njemačko pravosuđe rade na sankcioniranju zločina nekadašnjih jugoslavenskih tajnih službi, dok u Sloveniji za sada nema signala da se stvari u tom smislu pokreću i mijenjaju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.