Zbog brane Tri klanca kineske vlasti morat će raseliti još 100.000 ljudi

ZBOG pojačanog rizika od pogubnih odrona i klizanja zemljišta, iz okolice brane Tri klanca, najveće svjetske hidroelektrane, morat će se trajno iseliti još 100.000 Kineza.

Tamošnje ministarstvo zemljišnih resursa kazalo je kako se broj odrona, klizanja i drugih katastrofa povećao za 70 posto otkad se razina vode u brani 2010. godine popela na maksimalnu razinu.

Valja napomenuti kako je zbog ovog ogromnog projekta na rijeci Yangtze, teškog 23 milijarde dolara, već raseljeno 1,4 milijuna ljudi. Vlasti su najavile kako prinudnim preseljenjima nije kraj, već će u narednih nekoliko mjeseci još 100.000 ljudi dom morati potražiti na nekom drugom mjestu, javlja Shanghai Daily.

Vladin dužnosnik Lui Yuan kazao je kako se trenutno motri čak 5.386 opasnih točaka u blizini brane. Fluktuacije u razini vode mogu uzrokovati odrone, klizanja pa čak i potrese, što predstavlja veliki rizik u gusto naseljenom području.

Iako je brana sagrađena kako bi se minimalizirao rizik od smrtonosnih poplava u dolini Yangtzea, već godinama se vode rasprave oko toga je li njena gradnja uopće bila isplativa, s obzirom na humanitarnu i ekološku krizu koju je izazvala.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.