Završena istraga o "opasnom otpadu iz Srbije": "Nije bilo opasnosti, sve je točno deklarirano i sigurno za prijevoz"

Foto: Guliver Image/Getty Images

ZAVRŠENA je istraga o navodno opasnom otpadu iz Srbije kojeg se, prema pisanju medija, transportiralo preko Hrvatske, izvijestili su iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode. Kažu da opasnosti nije bilo jer sve bilo ispravno deklarirano, a sirovina koju se prevozilo nije opasna za prijevoz kopnom i morem.

"Prethodnim priopćenjem od 29. srpnja obavijestili smo Vas o saznanjima vezanim uz napise medija o sumnji da je navodno opasni otpad porijeklom iz Srbije dijelom transportiran teritorijem Republike Hrvatske i izvezen preko luke Rijeka ili da se eventualno još uvijek nalazi na teritoriju RH.

Kako smo naveli, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode je, putem inspekcije zaštite okoliša, službeno kontaktiralo nadležna tijela u Republici Hrvatskoj te Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine Republike Srbije, kako bi se utvrdile okolnosti pod kojima je obavljen navedeni transport i izvoz.

Nakon prikupljanja i službene potvrde relevantnih podataka o kopnenom i pomorskom transportu, utvrđeno je da je sva roba koja je ušla u Republiku Hrvatsku napustila hrvatski teritorij te da je, zaključno s 29. srpnjem, stigla na odredište u luku Huangpu/Nanyang u Kini.

Inspekcija zaštite okoliša također je završila i s utvrđivanjem dodatnih činjenica, vezanih uz karakteristike i porijeklo izvezene robe, a nastavno na navode o mogućem lažnom deklariranju.
Na temelju službene dokumentacije utvrđeno je da, tijekom obavljenog prometa i izvoza, roba nije bila deklarirana kao otpad nego kao nusproizvod iz procesa dobivanja željeza - cinkov oksid, elektrofilterska prašina (zinc oxide compounds), koji se koristi kao sirovina za dobivanje cinkovog oksida. Deklariranje robe obavila je Carinska laboratorija Uprave carina Republike Srbije na temelju analize uzoraka ovlaštenih institucija.

Slijedom toga, utvrđeno je da je roba ispravno deklarirana i da se, kako je navedeno u pratećoj dokumentaciji, radi o sirovini koja je neopasna za prijevoz kopnom i morem po internacionalnoj ADR/IMO klasifikaciji, te da nema osnova za tvrdnju o lažnom deklariranju", stoji u priopćenju Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.