Zašto je čin Mladena Barišića tajna i kakve veze s tim imaju Karamarko i Bajić

Foto: Damjan Tadić / Cropix

GOTOVO nevjerojatno zvuči činjenica da je u Hrvatskoj lakše dokazati da je premijer ratni profiter i veleizdajnik, nego da je njegova desna ruka, šef carine - lažni bojnik SIS-a. Kako je to moguće?

Državno odvjetništvo još uvijek, naime, istražuje je li potpis na prijedlogu za čin krivotvoren, premda saznanja o tome postoje još od studenog 1994. godine kada je grupa SIS-ovaca o brojnim nezakonitostima informirala predsjednika dr. Franju Tuđmana. Pod rednim brojem 9. navedeno je "krivotvorenje i zloporaba potpisa dr. Gorana Dodiga od strane Josipa Perkovića."

Bivši šef SIS-a: Sve smo istražili početkom 90-ih

Bivši šef SIS-a Stipe Rojnica potvrdio je Indexu da je služba sve istražila i sastavila izvještaj o svemu te ga uputila na mjerodavnu adresu. Poslije toga je Rojnica smijenjen, a saznanja o lažiranju bojničkog čina Mladena Barišića nikada nisu uznapredovala dalje od predistražnog postupka.

Index je kontaktirao dr. Dodiga, danas, šefa splitske Psihijatrije. "Ne, ja se toga uopće ne sjećam", kazao nam je Dodig.

Rojnica, pak, ima puno bolje sjećanje. "Kako ne. Pa Dodig je inzistirao da se utvrditi tko se potpisao umjesto njega", kazao nam je bivši šef SIS-a.

Dokument, inače, datira s kraja 1993. godine. Kako se iz priloženog da vidjeti, Barišić je postao bojnik zbog izvanrednih zasluga u obrani zemlje na dopremanju vojne opreme mimo tada postojeće "Jugoslavenske carine". Barišić se tada izlagao mogućim neugodnostima, svjesno je obavio sve zadaće, a da pri tom organi RH nisu došli u bilo kakve probleme, niti je za to saznala javnost. Sve ove poslove Barišić je obavio u kontaktu s djelatnicima SIS-a i u potpunosti je pripadao pričuvnom sastavu Službe čitavim tijekom rata, navedeno je u obrazloženju prijedloga za čin Mladena Barišića.

Peratović priveden jer je pisao o Lori, Karamarku, Barišiću, nepotizmu u SOA-i

Deset godina kasnije neželjeni dokument konačno je predstavljen javnosti. Pokazalo se u krajnje nezgodno vrijeme. Hrvatskom vlada Ivo Sanader, a ljestve u pljački državnog novca drži mu upravo bojnik carinik Mladen Barišić. Istražujući nepotizam u SOA-i do papira je došao novinar Željko Peratović. Njemu je bilo zanimljivo da je u tajnoj službi Barišić zaposlio kćer. Pokazalo se, nije bio jedini visoki državni dužnosnik iz uskog Sanaderovog interesnog kruga. U SOA-i je kćer, naime, zbrinuo i bivši ravnatelj Porezne uprave Ivica Mladineo, još jedan istaknuti HDZ-ovac s važnom misijom selektivne naplate poreza.

Kada je Peratović počeo objavljivati neugodne dokumente, smjesta je reagirao tadašnji šef SOA-e Tomislav Karamarko. Po nalogu Državnog odvjetništva, policija je upala Peratoviću u stan i zaplijenila brojnu dokumentaciju, uključujući i prijedlog za čin bojnika Barišića.

"Karamarko i pomoćnik Josip Buljević pisali su Bajiću da me procesuira zbog objave dokumenata koji su klasificirani kao državna tajna. U to vrijeme još nisam ni znao da je Barišić desna ruka Sanaderu za pljačku. Karamarko i Bajić su sve znali, ali je tad Barišić bio prejak i tada su ga štitila. Nakon privođenja, prespavao sam u policiji, oduzeli su mi se živo. Do danas ne znam što je s tim. Moj odvjetnik je tražio uvid u taj spis, ali su ga na Državnom odvjetništvu odbili jer su još u fazi izvida i spis je klasificiran. Od premetačine je prošlo više od pet godina, a relativna zastara nastupa u roku od tri godine", kaže Peratović.

Smatra kako je postupak Državnog odvjetništva prema njemu bio protuzakonit. "Naravno da je nezakonito. To je evidentna zloporaba položaja i zastrašivanje. Stao sam im na žulj svojim pisanjem. Otkrio sam da je Bajiću Lora slaba točka, a pisao sam i o nepotizmu u SOA-i pod Karamarkom, a i njegovoj uvezanosti s kriminalnim skupinama", kaže Peratović, koji nam se požalio kako je Karamarko na sudu čak zaprijetio i fizičkim obračunom.

Novi poticaj istrazi: Bajić poslao policiju podnositelju kaznene prijave

Novi poticaj istrazi dao je koncem 2009. godine bivši djelatnik MORH-a Ivica Bačić. Splitskoj policiji je podnio kaznenu prijavu za lažirani čin bojnika Barišića, a među dokazima je i papir zbog kojeg je koju godinu ranije Peratović navukao gnjev Karamarka. Policija obavlja svoj dio posla, izvještaj šalje Državnom odvjetništvu u Splitu, koje slučaj šalje kolegama u Zagreb. Koji mjesec kasnije, eto ti iznenađenje. Policija zakucala Bačiću na vrata, kao onomad Peratoviću. U ruci im nalog suca Lozine. Prihvatio je zahtjev Državnog odvjetništva i naložio pretragu Bačićevih prostorija jer, pazi sad, postoji sumnja da prikuplja dokumentaciju protiv visokih dužnosnika RH. I uistinu, među zaplijenjenom dokumentacijom nalazi se i papir s lažiranim potpisom psihijatra Dodiga. Ne zna se u čemu je problem, kada je stvar u više navrata prijavljivana. Što je sad Bačić zgriješio? Još uvijek se nažalost ne zna. Kako nam je odgovoreno iz Državnog odvjetništva i ta je stvar u fazi izvida pa nam ne mogu ništa kazati.

Karamarko čuvao prljavi stranački veš, a Bajić se pravio slijep

Evidentno se radi o vrlo osjetljivom predmetu u kojem nije baš najjasnije što tko radi. Bajić, čini se, više istražuje one koji doznaju za nezakonitosti, nego one koje bi trebao istraživati, što zapravo ne čudi, jer je to njegov modus operandi. Svi njegovi najveći slučajevi, zapravo su slučajevi spašavanja samog sebe. Od Lore do Sanadera. 

Karamarko je, pak, od privođenja Peratovića značajno uznapredovao pa se od šefa tajne službe prometnuo u šefa najjače oporbene stranke koja hvata zalet za povratak na vlast. Danas su mu puna usta obračuna s kriminalom i čišćenja vlastitih redova, no vidimo kako se ne tako davno brinuo da prljavi stranački veš ne dođe u javnost, jednako kao što se Bajić pravio slijep dok su Sanader i bojnik sa izuzetnim zaslugama u obrani domovine krali milijune državnog novca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.