Zaspali i Bajić i policija: Radnici Konstruktora u štrajku, Žderić im duguje sedam plaća!

RADNICI Konstruktora ponovno su u štrajku! Traže da im direktor Željko Žderić isplati zaostale plaće, njih ukupno sedam! Štrajkat će, kažu, dok se ne ispune njihovi zahtjevi. Štrajka se u Splitu, Osijeku, tunelu Sveti Ilija...

Radnici: Na gradilišta se nećemo vratiti!

"Čekamo da nam se jave, da nam nešto kažu i da nam isplate plaće pa oni neka rade što hoće i kako hoće. To nije naša stvar. Bekavac nam je obećao plaću tko zna koliko puta. On je izgleda stao na stranu poslodavca. Mi tražimo svoje i ništa drugo", rekao je Miljenko Blažević, sindikalni povjerenik Sindikata graditeljstva.

"Toliko su ljudi bili strpljivi pa su čak sa svojim novcem dolazili na posao i plaćali gorivo, marende i putne troškove. Gospodin Bekavac je rekao da nema novaca, a mi kako hoćemo. Njima je cilj kupovanje vremena, a nama to nije cilj i zato smo tu, zato se borimo", rekao je Blažević.

"Mi tražimo da nam se plati šest plaća. Nek' se ide u stečaj, neka nam daju otpremnine i radne knjižice, ali s kriminalcima uopće ne želimo više raditi. Očekivao sam da će nešto biti bolje kada smo krenuli raditi. Međutim, odmah se vidjelo da od toga neće biti ništa. Direktora nije briga za ovu firmu. On je osnovao svojih 30-ak drugih firmi i njega uopće nije briga za ovu firmu. On se drži njih i to je to", kazali su ogorčeni radnici.

Hrvatski zakoni ne vrijede za Žderića i Konstruktor

Premda je već godinama u blokadi, Konstruktor i dalje nastavlja poslovati, što je protivno hrvatskim zakonima, koji nisu vrijedili za Žderićeve nekadašnje kooperante. Index je ovo pitanje postavio i Branku Grčiću, potpredsjedniku hrvatske Vlade, kada je zadnji put bio u Banovini na dogovoru oko sudbine Spaladium Centra. Ništa nam nije odgovoreno. Bio je tamo i direktor Žderić. Ni on ništa nije kazao.

Direktor Žderić osuđen na zatvorsku kaznu zbog kriminalne privatizacije

Index je već pisao kako je Konstruktor bio jedna od privilegiranih domaćih tvrtki. Bivši ravnatelj Porezne uprave Ivica Mladineo otkrio nam je kako su Konstruktoru dizane blokade računa kako bi mogao sudjelovati na natječajima. I nije Konstruktor bio jedini. Otkako, međutim, u Poreznoj više nema Mladinea, Konstruktoru više nema tko pomoći.

Mladineo je, inače, morao otići u srpnju prošle godine, nakon što je optužnica za Konstruktor postala pravomoćna. Mladineo i još nekoliko članova Izvršnog odbora tvrtke osuđeni su nepravomoćno u svibnju ove godine, i to na uvjetne kazne. Jedino je Žderić, kao glavni i odgovorni, osuđen na zatvorsku kaznu.

Agonija Konstruktora uz državnu pomoć, Bajiću Spaladium arena i dalje nepoznanica

Premda je već davno trebao biti u stečaju, Konstruktor nastavlja svoju agoniju uz svesrdnu podršku države, koja je inače splitskoj građevinskoj tvrtki bila glavni partner. Kada je nestalo novca, došlo je i do problema.

Nije vjerojatno ni čudno što se pogodovalo Konstruktoru i ostalima iz konzorcija koji je gradio Spaladium arenu. Bivši splitski gradonačelnik Ivan Kuret, zapravo samo produžena ruka legendarnog dvojca Ivo Sanader - Jerko Rošin, priznao je jučer kako je potpisao tajne anekse jer bi u protivnom stala izgradnja Arene. Tako je konzorciju počela isplata najma, premda nisu završili kompletan objekt s tornjem, garažom i hotelom. Premda je DORH upoznat sa aferom još od srpnja 2009. godine, kada se otkrilo za Kuretove anekse koji su izravno pogodovali Žderiću i ostalima, ništa se konkretno nije napravilo. Bajiću je Spaladium Arena i dalje velika enigma.

Šefu Nadzornog odbora auto odletio u zrak

Nepoznato je i što se dogodilo sa slučajem podmetanja eksploziva pod automobil predsjednika Nadzornog odbora Konstruktora Berislava Bašića, koji je zajedno sa Mladineom i Žderićem proljetos osuđen za kriminalnu privatizaciju tvrtke. Grunulo je, ima već i godinu dana, a policija i dalje tapka u mraku... U tolikom se mraku "plavci" kreću da nisu ni primijetili da su imali zakonsku obavezu pokrenuti postupak za neotvaranje stečaja u Konstruktoru. Nije ni Bajić. I on je zaokupljen drugim problemima... Možda ih radnici u štrajku podsjete da nisu radili svoj posao.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.